Geduld van 'sympathieke' Janssen getest in Mexico: 'Hij verdient beter dan dit'

Geduld van 'sympathieke' Janssen getest in Mexico: 'Hij verdient beter dan dit'

16-11-2019 12:15 Laatste update: 12:42
44

Eredivisie-topscorers, je hebt ze in alle soorten en maten: de een wordt een superster bij Liverpool en FC Barcelona (Luis Suárez) of Premier League-topscorer in het kalenderjaar 2014 (Wilfried Bony), de ander degradeert met FC Twente en Excelsior (Mounir El Hamdaoui) of houdt zijn conditie op peil bij Newport County (ook Bony). De carrière van Vincent Janssen is tot nu toe alle kanten op gegaan. In het voorjaar van 2016 explodeerde hij bij AZ en legde Tottenham Hotspur ruim twintig miljoen euro op tafel: drie jaar later speelt Janssen aan de andere kant van de wereld, bij Monterrey CF. Hoe is het de man uit Heesch vergaan in Mexico? VoetbalPrimeur zocht het uit.

Zijn topscorerstitel van 2016 sprak in Mexico niet zo tot de verbeelding, stelt Patrick Meehan Nader van BeIN Sports. "Ik wist dat hij bij Tottenham, AZ en in Turkije (bij Fenerbahçe, red.) had gezeten. But I never really watched him", laat hij weten aan VoetbalPrimeur. "De fans waren in het begin ook sceptisch. Ze wilden een grote buitenlandse aankoop, net als André-Pierre Gignac van rivaal Tigres."

De start van de 25-jarige Brabander spreekt cijfermatig gezien niet tot de verbeelding. Tijdens zijn eerste maanden in dienst van Monterrey moest hij het vooral hebben van invalbeurten en bekerwedstrijden tegen clubs uit lagere divisies: vijf van zijn zeven goals tot dusver maakte hij in de beker. "Ze spelen meestal met één spits en Janssen heeft Rogelio Funes Mori voor zich", aldus Meehan Nader. De enkelvoudig Argentijns international is sinds 2015 uitgegroeid tot één van de meest scorende spelers in de clubgeschiedenis. "Hij is een clubheld. Voor de trainers is het lastig om hem eruit te halen, hoe enthousiast ze ook zijn over Janssen."

De safe route van Mohamed
Trainers, in meervoud dus: na een stroeve start en een nederlaag in de derby tegen Tigres werd Diego Alonso vervangen door Antonio Mohamed, die de club tussen 2015 en 2018 al onder zijn hoede had. "Hij kiest voor de 'safe route' en stelt vooral de spelers op waar hij al eerder mee gewerkt heeft, dus niet Janssen. En sinds zijn komst zijn ze nog ongeslagen."

Meehan Nader vertrouwt er echter op dat Janssen – in het bezit van een vijfjarig contract – uiteindelijk wel zijn draai zal vinden bij de regerend CONCACAF Champions League-winnaar. "Hij krijgt tot nu toe steeds twintig à dertig minuten per wedstrijd. Dan laat hij een goede indruk achter, maar he's better than that. Na de jaarwisseling komt er hoogstwaarschijnlijk een nieuwe trainer en een nieuw bestuur. Dus misschien ziet de wereld er dan weer heel anders uit."

'The guy next door' uit Heesch
Aan de steun van de supporters zal het niet liggen: Janssen heeft zich met name buiten het veld al ontwikkeld tot publiekslieveling. "Zijn Instagram-posts zijn in het Spaans. Niet altijd helemaal foutloos, maar het wordt wel gewaardeerd", lacht Meehan Nader. "En hij gedraagt zich altijd sympathiek en toegankelijk, ook wanneer hij fans op straat tegenkomt. A guy next door? Zo kun je hem wel noemen, ja."

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Primeros buenos dias en @rayados

Een bericht gedeeld door Vincent Janssen (@vincentjanssenofficial) op

Janssen staat aan de vooravond van een drukke periode, vlak voor de kerstdagen. Na de interlandperiode wacht de laatste reguliere competitiewedstrijd tegen Atlas Guadalajara: hierin kan deelname aan de kampioensplay-offs van de Apertura (eerste seizoenshelft) veilig worden gesteld. Op 14 december wordt Monterrey bovendien verwacht in Qatar, waar het zal deelnemen aan het WK voor clubs. Bij winst in de kwartfinale – tegen een nader te bepalen tegenstander – spelen de Mexicanen tegen Liverpool.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)