Europese media lovend: 'Hij begon de controle over wedstrijd over te nemen'

17-11-2019 07:22 Laatste update: 09:20
81

De Europese media zijn gelijkgestemd over het gelijke spel tussen Noord-Ierland en Nederland. Het was duidelijk dat Oranje genoeg had aan een punt en dus geen grote risico's wilde nemen in de slotfase. Het kwam het wedstrijdbeeld niet ten goede.

'Nederland kon zich net als Duitsland zaterdagavond kwalificeren voor de eindronde van EURO 2020', begint Het Nieuwsblad uit België. 'Een gelijkspel tegen Noord-Ierland was altijd voldoende en dat gelijkspel kregen de Nederlanders ook, al was de wedstrijd niet om aan te zien: de eindstand in Belfast was 0-0. Het hoogtepunt van de wedstrijd was de gemiste strafschop van Steven Davis in de eerste helft.'

Met die conclusie van het Zwitserse Neue Zürcher Zeitung het volkomen eens. 'De partij deed niemand op het puntje van de stoel zitten. Na de rust creërde de thuisploeg amper iets. De gasten leken erg dominant, zonder zelf echt gevaarlijk te worden. De mannen van Ronald Koeman waren tevreden met de controle over het spel, meer was immers niet nodig. Aan het spel van de Noord-Ieren in de slotfase ontbrak in de slotfase alle overtuiging. De 4-0 overwinning van Duitsland op Wit-Rusland was de enige domper voor Oranje.'

Het Franse So Foot zag ook dat Duitsland de eerste plaats in de poule overnam van Nederland. 'De Duitsers pakken de eerste plaats ten koste van Nederland, omdat de laatstgenoemde het werk tegen Noord-Ierland niet goed deed. Het was te onnauwkeurig in de aanval en verdedigend was het ook best broos. Nederland kan in elk geval worden getroost door de gemiste strafschop van Davis na een halfuur spelen.'

The Telegraph vond blikt nog even terug op de ongelukkige handsbal van Joël Veltman, waardoor Noord-Ierland een strafschop kreeg. 'Nederland controleerde de wedstrijd, maar kwam goed weg in de eerste helft. Veltman kreeg de bal ongelukkig op de arm en werd zwaar gestraft met een penalty tegen. De Nederlanders reageerden furieus toen scheidsrechter Marciniak naar de stip wees en niet veel later werd Marten de Roon al gewisseld nadat hij al vroeg in de wedstrijd geel ontving.'

'Noord-Ierland begon vol overgave aan de wedstrijd, maar het was niet te voorkomen dat de thuisploeg het tempo moest laten zakken gedurende de eerste helft. De Nederlanders en Frenkie de Jong - die in eerste instantie goed geschaduwd werd door Corey Evans en Davis - begonnen langzaam de controle over de wedstrijd over te nemen.' In een overwinning voor Oranje resulteerde het dus niet.