Update: AZ-Ajax mogelijk toch in AFAS Stadion na verklaring gemeente Alkmaar

Update: AZ-Ajax mogelijk toch in AFAS Stadion na verklaring gemeente Alkmaar

26-11-2019 18:24 Laatste update: 18:31
292

AZ - Ajax wordt op 15 december waarschijnlijk niet in het AFAS Stadion afgewerkt. Dat laat AZ dinsdag weten via de officiële kanalen. De club is niet te spreken over de houding van de gemeente Alkmaar.

AZ sprak de ambitie uit om het thuisduel met Ajax weer af te werken in het eigen stadion, maar dat gaat waarschijnlijk niet door. De club is de afgelopen maanden druk bezig geweest om het dak van het stadion te repareren.

"Voor AZ staat veiligheid bovenaan, wij nemen daarin geen risico en sluiten geen compromissen", vertelt algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ. "Na de instorting is daarom niet alleen direct een onderzoek gestart naar de oorzaak van de instorting, maar is ook een omvangrijk onderzoek gestart naar mogelijke gebreken in de constructie van de rest van het stadion."

"Op basis van dit onderzoek is het gehele dak verwijderd en zijn waar nodig de juiste maatregelen genomen, waaronder een beperkt aantal versterkingen. Volgens de ingenieurs van Royal HaskoningDHV is het stadion nu veilig en kan het worden vrijgegeven."

AZ laat weten dat de gemeente Alkmaar roet in het eten gooit en 'voortdurend aanvullende vragen stelt die in de beleving van AZ geen relatie hebben met het veilig kunnen spelen en vrijgeven van het stadion. Daarmee ontstaat - ondanks het zeer gedegen en deskundige rapport door Royal HaskoningDHV - een impasse die voor AZ onontwarbaar lijkt, omdat het niet helder is vanuit de gemeente Alkmaar wanneer men wel tevreden is.'

'AZ beraadt zich nu op stappen die gezet kunnen worden om deze impasse te doorbreken.'

Update: AZ-Ajax wordt mogelijk toch in het AFAS Stadion gespeeld. De gemeente Alkmaar zet de deur voor AZ op een kier. 'Indien de voetbalclub in de komende twee weken de ontbrekende gegevens aanlevert en het totale onderzoek aantoont dat het stadion voldoet aan de minimale wettelijke norm, kan de aanschrijving deels of geheel van het stadion. Dan is het ook toegestaan dat er supporters bij de wedstrijd aanwezig zijn', staat er in een verklaring van de gemeente.