'Als Kompany bij Ajax was gevormd, was hij nu misschien geen verdediger'

'Als Kompany bij Ajax was gevormd, was hij nu misschien geen verdediger'

26-11-2019 18:48 Laatste update: 19:50
12

Op de boekpresentatie van Pierre Kompany, de vader van Vincent, ging het vooral over de speler-manager van Anderlecht. Vader Kompany had daar geen problemen mee en kwam zelfs met een opvallende Ajax-uitspraak.

Pierre speelde in zijn jonge jaren als voetballer bij TP Mazembe en in België bij RC Mechelen. In tegenstelling tot zijn zoon was hij een snelle aanvaller. "Ik was snel, had een goeie dribbel en een goed schot. Mijn kinderen zijn ook rap, maar ik was de beste sprinter", zegt Pierre Kompany tegen Het Nieuwsblad. Zijn zoon werd uiteindelijk een centrale verdediger. "Als hij bij Ajax was gevormd, was Vincent nu misschien geen verdediger. Hij scoorde zelfs van achteren uit veel goals bij de jeugd van Anderlecht, maar hij was ook een echte defensieleider. In die tijd werden de Brusselse jeugdspelers quasi verplicht om in de verdediging te gaan voetballen."

Een opvallende opmerking van Kompany senior, die dus aangeeft dat zijn zoon op die manier wel een verdediger moest worden. "Anderlecht rekruteerde toen veel spelers in Limburg. Ze dachten dat de meest creatieve spelers uit die provincie kwamen en ze betaalden vervoerskosten aan die ouders", vervolgt hij. "Daarom moesten ze spelen: de beste in de aanval, de anderen op het middenveld en de Brusselaars werden achteruit geschoven. Verdediger, keeper en uiteindelijk naar een andere ploeg", sluit Kompany zijn verhaal af.