Indrukwekkende Ziyech leidt Ajax naar overwinning en ideale uitgangspositie

27-11-2019 22:52
82

Ajax heeft woensdagavond een grote stap gezet richting de achtste finales van de Champions League. In het Stade Pierre-Mauroy werd Lille OSC over de knie gelegd door doelpunten van Hakim Ziyech en Quincy Promes. De Amsterdammers staan nu aan kop in Groep H.

De spelers stonden koud in het veld toen Ajax al op voorsprong kwam. De Amsterdammers combineerden vlot door de Lille-defensie en Ziyech schoof de bal beheerst binnen: 0-1. Het doelpunt viel na 1 minuut en 34 seconden, waarmee het de snelste in het lopende Champions League-seizoen is. Tegen Chelsea was het na 1 minuut en 47 seconden raak.

Lille liet zich echter ook niet onbetuigd. Jonathan Bamba ontsnapte na een snelle uitbraak aan de aandacht van de Ajax-defensie, maar schoot de bal vrij voor Andre Onana hoog over. Ajax had vervolgens ook niet te klagen toen Noussair Mazraoui mocht blijven staan van scheidsrechter Felix Brych. Met geel op zak werd de middenvelder gespaard na een stevige tackle.

Het was voor Erik ten Hag reden om Mazraoui in de rust te wisselen voor Edson Álvarez. Op dat moment had de Ajax-trainer al één wissel moeten doorvoeren: Zakaria Labyad liep een lelijke knieblessure op en werd vervangen door Noa Lang.

Na rust bleef het ietwat stroef draaien bij Ajax, dat weinig kansen creëerde en van geluk mocht spreken dat Lille het vizier hélemaal niet op scherp had staan. Jonathan Ikoné kreeg de bal op een presenteerblaadje van Victor Osimhen, maar de Fransman schoot - net als Bamba eerder - hoog over het doel van Onana.

Uit het niets kwam Ajax op een 0-2 voorsprong - en natuurlijk was het tandem Promes-Ziyech daar verantwoordelijk voor. Promes vertrok en de voorzet van Ziyech kwam exact op het juiste moment, net als afgelopen zaterdag tegen Heracles Almelo: 0-2. Veelzeggend: bij de laatste vijf goals van Promes was Ziyech de aangever.

Op dat moment was het duel gespeeld, al kon Onana niet rustig achterover leunen. De doelman voorkwam twee doelpunten met een dubbele redding. Een mooi moment was er nog rond Ziyech, die een jonge veldbestormer beloonde met een knuffel en lieve woorden. Even later leek hij de 0-3 te maken, maar werd hij door de VAR teruggefloten vanwege buitenspel.

Door de zege in Lille grijpt Ajax de koppositie in Groep H van de Champions League. Chelsea en Valencia volgen op twee punten van de Amsterdamse club, die met tien punten uit vijf wedstrijden alles in eigen hand heeft. Over twee weken is een punt tegen Valencia in de Johan Cruijff Arena genoeg voor plaatsing voor de achtste finales.