Zeven conclusies: Champions League-jackpot lonkt voor Ajax, Ziyech is wereldster

Zeven conclusies: Champions League-jackpot lonkt voor Ajax, Ziyech is wereldster

28-11-2019 00:00
62

Overwintering in de Champions League en een dikke miljoenenbonus lonken voor Ajax na de 0-2 zege op Lille OSC. VoetbalPrimeur maakt de balans op met zeven conclusies.

Geslaagd voor examen
Álvarez-Martínez, Schuurs -Álvarez, Martínez-Álvarez: de scenario's over wie Joël Veltman en Daley Blind moesten vervangen tegen Lille waren haast niet op één hand te tellen. Erik ten Hag koos uiteindelijk voor de combinatie Schuurs-Martínez en dat pakte goed uit. De Argentijn hield krachtmens Victor Osimhen in bedwang en Schuurs slaagde met vlag en wimpel voor zijn Champions League-examen. Ajax kan het dus ook zonder zijn steunpilaren.

Telepathie bij Ajax
Telepathisch, dat is de wisselwerking tussen Hakim Ziyech en Quincy Promes. Ook de verdedigers van Lille zullen hun huiswerk hebben gedaan, maar de precisie, timing en klasse van de twee Ajax-uitblinkers valt simpelweg niet te verdedigen. Veelzeggend: bij de laatste vijf doelpunten van Promes was Ziyech de aangever.

Wereldster Ziyech
De allermooiste actie van Ziyech was de omhelzing van het jongetje dat het veld op was gehobbeld. Met een knuffel, lieve woorden, de belofte van zijn shirt en het teken aan de stewards om rustig aan te doen met de 'veldbestormer' onderstreepte de spelmaker van Ajax zijn status als wereldster in de dop. Misschien ís het dat al wel.

Minpunten Mazraoui
Eén Ajacied beleefde persoonlijk een avond om snel te vergeten: Noussair Mazraoui. De middenvelder zwom op het Ajax-middenveld, zorgde voor onrust in het elftal en speelde met vuur toen hij enkele minuten voor rust flirtte met een tweede gele kaart. Scheidsrechter Felix Brych spaarde hem, maar Erik ten Hag niet. Na 45 minuten zat het erop.

Europese overwintering, maar...
Door de 0-2 zege op Lille heeft Ajax tien punten en een doelsaldo van plus zeven, maar met nog één wedstrijd voor de boeg zijn de Amsterdammers nog niet zeker van overwintering in de Champions League. 10 december, als Valencia op bezoek komt in de Johan Cruijff Arena, is de uitgelezen kans voor Ajax om zich weer bij de elite te scharen. Een nederlaag zou killing zijn, mits Chelsea wint van lelijk eendje Lille.

Hál-lo coëfficiënten!
Ajax bleef voor de veertiende (!) keer ongeslagen in een Europees uitduel en deed daarmee weer goede zaken voor de coëfficiëntenranglijst. De zege levert Nederland 0,4 punten op, waardoor het verschil met nummer acht België (minder dan twee punten) weer iets terugloopt. Als Ajax overwintert in de Champions League, levert dat een vol punt op.

Jackpot lonkt
Als Ajax zich inderdaad weet te plaatsen voor de achtste finales van het miljardenbal, levert dat óók ettelijke miljoenen op. De inkomsten stijgen in elk geval boven de zeventig miljoen euro. De financieel directeur van Ajax kan z'n geluk niet op.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)