Vier EK-wedstrijden in Amsterdam: hoe kun je aan tickets voor Oranje komen?

Vier EK-wedstrijden in Amsterdam: hoe kun je aan tickets voor Oranje komen?

30-11-2019 19:45 Laatste update: 20:54
14

Het EK is komende zomer na twintig jaar terug in de Lage Landen: Amsterdam zal het decor zijn van de drie poulewedstrijden van Oranje en één achtste finale-duel. Een unieke kans dus voor velen van ons om eens een EK-wedstrijd met eigen ogen te aanschouwen. De belangstellenden zullen er echter snel bij moeten zijn én veel geluk moeten hebben.

Verkoopfases
De eerste verkoopfase is namelijk al achter de rug: afgelopen zomer konden belangstellenden zich aanmelden voor de 'neutrale vakken' in de Johan Cruijff Arena, nog niet wetend of Oranje zich zou plaatsen. Die kaarten zijn inmiddels vrijwel allemaal over de toonbank gegaan. Op 4 december, na de loting van zaterdag, begint de tweede verkoopfase, voor supporters van landen die zich direct geplaatst hebben. Zodra de drie poulewedstrijden van Oranje bekend zijn, kunnen belangstellenden een gooi naar een kaartje doen.

Vraag en aanbod
KNVB-directeur Gijs de Jong liet dit weekend al weten dat het ging om '6000 tot 7000 tickets per wedstrijd'. De vraag is logischerwijs vele malen groter dan het aanbod. Leden van fanclub OnsOranje – volgens De Jong zijn dat er circa veertigduizend – hebben voorrang ten opzichte van niet-leden. Degenen die in het recente verleden veel Oranje-wedstrijden hebben bezocht, lijken een grote kans te maken om één van de EK-wedstrijden in Amsterdam bij te wonen. De KNVB hanteert namelijk een systeem met zogeheten loyaliteitspunten. "Dat systeem hebben we tot op heden nog nooit hoeven te gebruiken, maar nu wel."

Kort na de loting heeft de KNVB bericht dat de Oranje ClubCardhouders na het weekend op de hoogte zullen worden gebracht van hun kansen op een EK-ticket. De voetbalbond kondigt een 'gewogen loting' aan, die de verdedling van de tickets zal bepalen.

Prijzen en platforms
Tickets zijn verkrijgbaar via de KNVB, de UEFA én via sites als ViaGogo. De UEFA onderscheidt drie prijscategorieën: de kaartjes achter de goals kosten vijftig euro per stuk, voor een plekje in de hoek van het veld betaal je 125 euro en de 'beste' plaatsen zijn beschikbaar voor 185 euro. De prijzen op ViaGogo rijzen de pan uit: ook voor de zitplaatsen achter het doel betaal je al minstens 400 (!) euro. Bovendien was 98 procent van de tickets tijdens de loting al vergeven.

Speeldata in Amsterdam
14 juni 21.00 uur: Nederland-Oekraïne
18 juni 21.00 uur: Nederland-Oostenrijk
22 juni 18.00 uur: Nederland-Nog niet bekend
27 juni: Achtste finale finale (2A-2B)