Vermoeid AZ slecht Venlose muur alsnog dankzij bevlieging van Sugawara

01-12-2019 18:36
56

AZ heeft de sensationele Europa League-ontknoping tegen Partizan Belgrado een vervolg gegeven met een veel minder memorabele thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo. De stugge Noord-Limburgers maakten het AZ niet makkelijk, maar verloren met het minimale verschil.

De ploeg van Arne Slot was niet op volle oorlogssterkte: Pantelis Hatzidiakos had midweeks een zware knieblessure opgelopen en de zieke Fredrik Midtsjö moest tijdens de warming-up afhaken, waardoor Jordy Clasie en Yukinari Sugawara een kans kregen. Het spelbeeld was even eenzijdig als voorspelbaar: AZ had de bal en moest de Venlose verdedigingslinies uit elkaar zien te spelen. Dat lukte voor rust slechts mondjesmaat: Tobias Pachonik haalde een bal van de lijn en doelman Thorsten Kirschbaum hield Calvin Stengs af.

Op slag van rust kwam AZ alsnog op voorsprong, dankzij een bevlieging van Sugawara: de Japanner haalde verrassend uit vanaf de punt van het strafschopgebied en verraste Kirschbaum met een strak schot. De Alkmaarders bleven na rust de bovenliggende partij, maar Kirschbaum hield de marge binnen de perken voor zijn ploeg. Twintig minuten voor tijd had Elia Soriano zelfs de 1-1 op zijn schoen, maar Marco Bizot slaagde erin om de nul te houden.

AZ oogde niet okselfris tijdens de slotfase en moest zelfs nog goed bij de les zijn in de extra tijd. Nils Röseler haalde een inzet van Owen Wijndal weg uit de doelmond en aan de andere kant moest Stijn Wuytens ingrijpen bij een gevaarlijke situatie en kreeg Soriano dé kans om alsnog voor de gelijkmaker te zorgen. AZ won echter en blijft vooralsnog de enige serieuze belager van Ajax: de Noord-Hollandse buren spelen op zondag 15 december tegen elkaar.