Eredivisie-sensatie Willem II stunt óók in Amsterdam: Ajax lijdt eerste nederlaag

Eredivisie-sensatie Willem II stunt óók in Amsterdam: Ajax lijdt eerste nederlaag

06-12-2019 22:07 Laatste update: 22:10
495

Een zeer slordig en inspiratieloos Ajax heeft vrijdag zijn eerste nederlaag van het seizoen geleden in de Eredivisie. De titelhouder ging in de Johan Cruijff Arena met 0-2 onderuit tegen Willem II, dat zijn status als seizoensverrassing meer dan waarmaakte.

Het strijdplan van Willem II, dat het zoals bekend zonder de eigen aanhang moest stellen, was duidelijk: de ruimtes klein houden en in de tegenstoot proberen toe te slaan. Ajax speelde te slordig om de Tilburgers met de rug tegen de muur te zetten, maar kreeg desondanks wat kansen. Vooral Hakim Ziyech was gevaarlijk, maar Timo Wellenreuther liet zich niet verschalken.

Ajax leek net als vorige week tegen FC Twente niet helemaal bij de les en moest daar opnieuw een dure les voor betalen. Uitgerekend Ché Nunnely brak door tegen zijn oude club en werd gevloerd door Sergiño Dest. Scheidsrechter Björn Kuipers legde de bal - na overleg met de VAR - op de stip en Mike Trésor Ndayishimiye zette de bezoekers op 0-1.

Ajax moest in de achtervolging en Ziyech probeerde het nog maar eens van afstand na rust. Trainer Erik ten Hag besloot Siem de Jong in te brengen voor Noa Lang, die in Enschede nog belangrijk was met een hattrick. De invaller kreeg meteen een kopkans, maar Wellenreuther groeide uit tot een sta-in-de-weg voor de titelhouder, die er bovendien niet in slaagde om echt gevaarlijk te worden. Donny van de Beek en Dusan Tadic waren dichtbij, maar hun pogingen gingen net naast.

Het gemor in de Johan Cruijff Arena nam toe en Willem II begon meer en meer te geloven in een stunt. De sensatie van dit seizoen sloeg in de counter zelfs genadeloos toe. Damil Dankerlui, net als Nunnely een oud-Ajacied, schoot knap de 0-2 binnen. Een dubbele wissel van Ten Hag ten spijt, Klaas-Jan Huntelaar en Daley Blind werden vervangen door Noussair Mazraoui en Lassina Traoré, bleef die stand staan. Lisandro Martínez en Donny van de Beek kregen nog wel grote kansen, maar konden de eerste nederlaag niet voorkomen.

Voor het eerst sinds 5 november 2017 verliest Ajax een Eredivisie-wedstrijd in Amsterdam. Nummer twee AZ kan bij winst op PEC Zwolle op drie punten van de titelverdediger komen. Op 15 december nemen beide ploegen het bovendien tegen elkaar op. Willem II klimt in ieder geval voor even naar een zeer knappe derde plaats.

Ajax moet scherven rapen. De ploeg van Ten Hag wacht dinsdag de cruciale wedstrijd tegen Valencia in de Champions League.