Everton recht de rug na roerige midweek en knokt zich verrassend voorbij Chelsea

07-12-2019 15:23 Laatste update: 15:26
5

Everton heeft zich zaterdagmiddag opgericht na de kansloze nederlaag tegen stadgenoot Liverpool en het ontslag van manager Marco Silva. Onder Duncan 'Big Dunc' Ferguson, de tijdelijke opvolger van de Portugees, vlogen The Toffees over het veld tegen Chelsea en vochten ze zichzelf naar een verrassende zege op de Londenaren.

Everton begon als nummer achttien van de Premier League aan het treffen met de nummer vier, maar greep de tegenstander direct bij de keel. Al na vijf minuten viel de eerste treffer van de wedstrijd: Djibril Sidibé stoomde op en gaf voor vanaf rechts, Richarlison troefde de volledige Chelsea-defensie af en kopte de 1-0 binnen. De ploeg van Frank Lampard werd in de loop van de eerste helft iets sterker en kwam vaker in de buurt van het vijandelijke strafschopgebied, maar Everton bleef strijden voor elke meter en hield de voorsprong vast.

Vrijwel direct na rust werd het zelfs 2-0: na onhandig uitverdedigen van Kurt Zouma kwam de bal voor Dominic Calvert-Lewin, die de bal voorbij Kepa kon schuiven. Het antwoord van Chelsea liet niet lang op zich wachten: Mateo Kovacic zorgde voor 2-1 met een knap geplaatst schot van afstand. De thuisploeg begon vermoeid te raken en moest na rust steeds verder terug. De grootste kans was tien minuten voor tijd voor Mason Mount, maar Mason Holgate hield – al dan niet onbedoeld – zijn schot tegen.

Net toen Everton op omvallen leek te staan, deed Chelsea de 3-1 cadeau aan de thuisploeg. Kepa verspeelde de bal in de opbouw, N'Golo Kanté gooide zich nog voor een inzet van Tom Davies, maar Calvert-Lewin frommelde de bal door de benen van de sluitpost. The Toffees klimmen voorlopig naar de veertiende plek in de Premier League. Chelsea blijft sowieso veride, maar Manchester United, Crystal Palace en met name Wolverhampton Wanderers kunnen dichterbij komen.