Feestavond in Eindhoven: PSV scoort vijf keer bij rentree Afellay

07-12-2019 21:36
153

Mark van Bommel zit weer wat steviger in het zadel bij PSV. De Eindhovense ploeg was zaterdagavond veel te sterk voor Fortuna Sittard, dat het ideale medicijn bleek: 5-0. Hoogtepunt was de rentree van Ibrahim Afellay na 707 dagen.

PSV schoot in het Philips Stadion uit de startblokken en kwam na acht minuten op voorsprong. Ritsu Doan kopte beheerst raak: 1-0. Kort daarvoor werd een doelpunt van de Japanner geannuleerd vanwege buitenspel. PSV ging op zoek naar meer en kreeg na 26 minuten loon naar werken. Donyell Malen kopte de 2-0 binnen.

Nog voor rust werd het ook 3-0. Steven Bergwijn versierde een strafschop en benutte hem zelf. PSV had opvallend genoeg niets te duchten van Fortuna Sittard, dat dit seizoen pas één punt pakte op vreemde bodem en zich gewillig naar de slachtbank liet leiden.

In de tweede helft bouwde PSV de score uit. Mohamed Ihattaren mocht van Bergwijn de strafschop nemen en faalde net als zijn ploeggenoot niet: 4-0. Met zijn benutte penalty schreef Ihattaren overigens geschiedenis: hij is de jongste speler ooit in de Eredivisie die scoort vanuit een strafschop. De PSV'er neemt het record over van bondscoach Ronald Koeman.

In de slotfase maakte Cody Gakpo nog de 5-0, maar hét verhaal was de invalbeurt van Afellay. De routinier (33) werd de hele tweede helft toegezongen door het publiek, mocht tien minuten voor tijd invallen en kreeg de aanvoerdersband van Denzel Dumfries. De laatste competitieve wedstrijd van Afellay dateerde van december 2017, in het shirt van Stoke City.