'De Jong draagt het gewicht van het spel bij Barça, alles gaat via hem'

08-12-2019 07:00
33

Lionel Messi was de ster van de avond en Luis Suárez maakte het mooiste doelpunt, maar ook Frenkie de Jong drukte zijn stempel op het spel van FC Barcelona. Dat concluderen de Spaanse media na de wervelende 5-2 zege op Real Mallorca in Camp Nou.

Diario Sport beloont de 22-jarige Nederlander met een 7 en is gematigd positief. 'Er was constant beweging om hem heen, wat hem telkens de kans bood om te passen. Hij voelde zich comfortabel en was blij dat hij een keer niet de enige speler was die energie in de wedstrijd stopte. Valverde wisselde hem om hem rust te geven.'

Mundo Deportivo is enthousiaster en rept van een 'voortreffelijk' optreden van De Jong. 'Werklust, verdeling en verlichting voor zijn ploeggenoten, zijn gebruikelijke bijdrage. Daar voegde hij ditmaal vastberadenheid in het doelgebied aan toe.' De Catalaanse sportkrant rept van 'twee reuzenslalommen (eslaloms gigantes), die in Kitzbühel niet zouden misstaan'. 'In de eerste helft bereidde hij zo de goal van Suárez voor. In de tweede helft zette hij Griezmann alleen voor de keeper, kort voordat hij onder begeleiding van een staande ovatie naar de kant ging.'

Ook AS zag dat de oud-Ajacied een ovatie kreeg tijdens zijn wissel. 'De Nederlander completeerde wederom een exceptionele wedstrijd. Hij speelt altijd met het hoofd en dreef de bal op een buitengewone manier voorwaarts. Hij zette bijna zijn handtekening onder de actie van de dag. Met een rush van veertig meter liep hij iedereen voorbij en zette hij Griezmann alleen voor de keeper, maar die keerde de bal.'

Volgens Marca 'droeg De Jong het gewicht van het spel bij Barça'. 'Alles verliep via hem. Hij regisseerde met een geweldig beoordelingsvermogen en zorgde in de aanval voor gevaar. Een uitstekende wedstrijd van de Nederlander, die na 64 minuten werd vervangen door Arturo Vidal.'

El Mundo spreekt van één van de beste wedstrijden van Barça onder leiding van coach Ernesto Valverde. 'Het herinnerde ons aan wat het belangrijkste is in het voetbal: het vermaken van de supporter. De bal was niet langer een medicijnbal en begon te vliegen. Rondom de bal oefenden de spelers van Barcelona een helse dans op het ritme dat De Jong dicteerde.'