Verlies tegen Valencia betekent einde van Champions League-avontuur Ajax

Verlies tegen Valencia betekent einde van Champions League-avontuur Ajax

10-12-2019 22:52
534

Ajax krijgt na de winterstop niet de kans om het Champions League-succes van vorig seizoen een passend vervolg te geven. Valencia was met 0-1 te sterk in de Johan Cruijff Arena en wipt daardoor, net als Chelsea, over de Amsterdammers heen in de laatste speelronde. Nu rest de Europa League voor de ploeg van Erik ten Hag.

Ten Hag koos dinsdagavond voor twee wijzigingen in de basiself van Ajax: Noussair Mazraoui kreeg de voorkeur boven Sergiño Dest en Edson Álvarez werd erbij gezet op het middenveld. Veel rust bracht dat niet. Integendeel, het spel golfde in de openingsfase ongekend op en neer, resulterend in mogelijkheden voor Rodrigo en Donny van de Beek.

Dusan Tadic liet het Ajax-publiek zelfs even juichen met een pegel die erin leek te gaan maar toch echt in het zijnet belandde. Kort nadat Chelsea op Stamford Bridge door een intikker van Tammy Abraham op 1-0 was gekomen tegen Lille OSC, slikte Ajax de openingstreffer van Rodrigo. De Spaanse spits rondde een passje van Ferrán Torres feilloos af: 0-1. Voorafgaand aan de goal hief Joël Veltman buitenspel op.

Bij die standen was Ajax virtueel uitgeschakeld in de Champions League. Chelsea en Valencia stonden immers op elf punten, één meer dan de Amsterdammers. De ploeg van trainer Erik ten Hag liet het hoofd echter niet hangen en kwam bijna op gelijke hoogte, maar een voorzet van Hakim Ziyech werd gekeerd door keeper Jaume Domenech, die de geblesseerde Jasper Cillessen verving.

Even later was ook Van de Beek dicht bij de gelijkmaker. Na een pass van opnieuw Ziyech leek zijn inzet op weg naar het doel, maar José Gayà haalde de bal weg voor de lijn. Andre Onana hield Ajax op slag van rust op de been door een poging van Rodrigo te keren met zijn voeten. Chelsea stond op dat moment al op een 2-0 voorsprong via Cesar Azpilicueta.

De tweede helft begon met een wissel aan Ajax-kant: Álvarez ging er met geel op zak uit voor Dest, waardoor Mazraoui op het middenveld belandde. In de wetenschap dat één doelpunt genoeg was, draaide Ajax de duimschroeven aan bij Valencia. Dat mondde uit in een handvol kansen, maar die waren niet besteed aan onder meer Dest en Ziyech.

Valencia begon bovendien de boel te frustreren met het uitlokken van overtredingen en tijdrekken. Desondanks bleef Ajax kansen creëren. Ziyech wist Donny van de Beek echter nét niet te bereiken en Noa Lang was heel dichtbij met een halve omhaal, die over het doel zeilde. Ook invalbeurten van Klaas Jan Huntelaar en Siem de Jong sorteerden niet het gewenste effect.

Een gelijkmaker wist Ajax - mede door het sluwe spel van Valencia - niet meer te produceren, ook al kreeg Gabriel Paulista in de blessuretijd nog een rode kaart voor een kopstoot tegen Tadic. De Amsterdammers vervolgens na de winterstop hun Europese campagne in de Europa League. Het is een gigantische domper voor Ajax, dat lange tijd op weg leek naar Champions League-overwintering. Chelsea en groepswinnaar Valencia verzamelden uiteindelijk één punt meer.