Zes conclusies: Ajax mist té veel in Amsterdam, taxatiefout van Ten Hag

Zes conclusies: Ajax mist té veel in Amsterdam, taxatiefout van Ten Hag

Gepubliceerd: woensdag 11 december 2019 om 00:00wo 11-12-2019 om 00:00

Ajax heeft een rampzalige Champions League-avond achter de rug, met het meest teleurstellende resultaat: uitschakeling in de Champions League. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

Van de hemel naar de hel
Is het pech, ontbreekt de vorm, is het gemis van Quincy Promes en David Neres te groot? Misschien is het wel alles bij elkaar. Het kale feit is dat Ajax klaar is in de Champions League. De Amsterdammers verzamelden tien punten en hebben een doelsaldo van +6, maar het is onvoldoende. Alleen Napoli (twaalf punten in 2013-14) deed het ooit beter als nummer drie.

Taxatiefout met Álvarez
Erik ten Hag koos dinsdagavond voor Edson Álvarez als vervanger van Quincy Promes, waardoor Noa Lang op links, Hakim Ziyech op rechts, en Donny van de Beek op 10 stond. Dat bleek een taxatiefout: Álvarez liet niet zien waarom hij beter zou zijn dan een getalenteerde speler uit de Ajax-opleiding, bracht voetballend veel te weinig en kreeg bovendien geel. In de rust werd hij gewisseld.

Turpin drukt stempel
De buitenlandse scheidsrechter met misschien wel de slechtste reputatie in Nederland is Clement Turpin. Ajax - Valencia deed geen wonderen voor zijn imago, want in de tweede helft drukte de Fransman wel héél erg zijn stempel op de wedstrijd. Niet geheel onterecht kreeg Turpin na afloop veel Ajax-geladen kritiek over zich heen.

Krediet voor Veltman
Nog een gebeten hond na het Ajax-debacle: Joël Veltman. De verdediger hief na buitenspel op en enkele seconden later tekende Valencia-aanvaller Rodrigo voor de 0-1. Meteen klonk de roep om Perr Schuurs, die het goed deed tegen Lille, maar Veltman heeft in de eerste maanden van het seizoen zo veel krediet opgebouwd dat hij niet meteen hoeft te vrezen voor zijn plek.

Teller stokt bij 60 miljoen
De Champions League-uitschakeling van Ajax is niet alleen sportief, maar ook financieel slecht nieuws. Zoals bekend is er in het miljardenbal - de naam zegt het al - veel meer geld te halen dan een niveau lager. De teller van Ajax staat voor nu op 59 miljoen euro en kan dit seizoen nog met circa 24 miljoen euro oplopen.

En nu...
Ajax gaat in 2020 verder in de Europa League. Het doel zal ongetwijfeld zijn om het beter te doen dan tweeënhalf jaar geleden, toen de Amsterdammers in de finale een maatje te klein waren voor Manchester United. Voor nu resten de complimenten. Ajax maakte dit seizoen opnieuw reclame voor zichzelf en het Nederlandse voetbal op het allergrootste podium.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws