Dramatische fase na rust breekt AZ op: United wint en stelt koppositie veilig

12-12-2019 22:50
129

AZ is er niet in geslaagd om Manchester United van de eerste plaats te stoten in groep L van de Europa League. De ploeg van coach Arne Slot speelde één helft zeer verdienstelijk op Old Trafford, maar na rust ging het helemaal mis: 4-0.

Manchester United had aan een punt genoeg om de groepswinst veilig te stellen en leek het wel welletjes te vinden. AZ greep het initiatief en was de bovenliggende partij. De Alkmaarders hadden in het eerste halfuur zelfs zo'n zestig procent balbezit. Oussama Idrissi en Calvin Stengs probeerden het, maar de beste kans was kort voor rust voor Dani de Wit. Hij wist een voorzet van Jonas Svensson net niet te promoveren tot doelpunt.

AZ leek de draad in de tweede helft op te willen pakken. Stengs kreeg al snel een mogelijkheid, maar hij kreeg zijn voet niet goed tegen de bal. Een herhaling van de eerste helft werd het echter niet. Een opleving van United zette de wedstrijd op zijn kop. De Engelsen scoorden in een tijdsbestek van elf minuten liefst vier keer. Eerst sloeg Ashley Young toe en na balverlies van Fredrik Midtsjö scoorde Mason Greenwood, de protesten van de middenvelder ten spijt.

AZ stortte vervolgens helemaal in. Jordy Clasie haalde Greenwoord neer en Juan Mata benutte de strafschop. Greenwoord sloeg vervolgens zelf ook nog een keer toe. Het pleit was daarmee beslecht. De Alkmaarders blijven daardoor tweede en zijn niet geplaatst tijdens de loting voor de knock-outfase maandag.