'Gigantisch pak slaag' en 'enorme deceptie': 'AZ totaal niet klaar voor Ajax'

13-12-2019 10:16 Laatste update: 11:55
164

AZ was ruim één helft lang de bovenliggende partij op Old Trafford tegen Manchester United, maar kreeg het deksel keihard op de neus. In de Nederlandse kranten rijst de vraag of de ploeg van coach Arne Slot wel klaar is voor de Eredivisie-topper tegen Ajax van zondag.

'AZ leek aanvankelijk op Old Trafford hard op weg om geschiedenis te schrijven tegen Manchester United. Maar in het Theatre of Dreams spatten de Alkmaarse dromen uit elkaar in bedrog én een gigantisch pak slaag', schrijft De Telegraaf. 'In elf minuten tijd zagen de mannen die zich als jochies gedroegen, sterretjes: 4-0.'

Volgens de ochtendkrant is er geen man overboord, maar bewees AZ zichzelf wel een zeer slechte dienst. 'De ploeg had zich geen slechtere generale kunnen bedenken voor de competitiekraker van zondag tegen Ajax. Terwijl de nummer twee van de Eredivisie de eerste 53 minuten nog zo fris en frivool had gespeeld.'

AZ moet nu rekening houden met een relatief moeilijke tegenstander in de knock-outfase van de Europa League. 'Maar dat is voor later zorg. Een dag eerder wacht het duel met Ajax. Een wedstrijd waarvoor AZ plotsklaps totaal niet klaar lijkt te zijn.'

Het Algemeen Dagblad stelt dat AZ een lesje in scoren kreeg na een ijzersterk begin. 'Adembenemend waren de eerste minuten op Old Trafford, waar bijna 4000 Alkmaarse fans niet wisten wat ze zagen toen de bal vlot van AZ-voet naar AZ-voet ging. Oussama Idrissi liet met een hoogstandje bij het strafschopgebied meteen zien dat de nummer twee van de Eredivisie niet onder de indruk leek van de entourage.'

'De gevallen Engelse topclub kon daar aanvankelijk maar bijzonder weinig tegenover stellen en liep in de eerste helft nog vooral achter de bal aan', aldus het AD, dat zag dat Calvin Stengs kort na rust de beste mogelijkheid kreeg. 'Die misser was dubbel zonde, omdat de thuisploeg even later wel de score opende via Ashley Young. United maakte er daarna een lesje in scoren van door Mason Greenwood (twee keer) en Juan Mata (vanaf de penaltystip).'

Het Noordhollands Dagblad schrijft dat AZ vijftig minuten serieus kans dacht te maken op een goed resultaat, maar daarna belandde in 'een nachtmerrie'. 'Er was in die elf minuten simpelweg geen houden aan voor AZ', stelt de regionale krant, die spreekt van een 'enorme deceptie'. 'Overlopen en overklast door een Engelse topclub die – gelukkig voor AZ – bovendien niet eens met zijn sterkste elf speelde.'