Fortuna wint onstuimig duel in Sittard en drukt RKC verder in de problemen

14-12-2019 21:39
13

Fortuna Sittard heeft in een onstuimig duel afstand genomen van de degradatieplaatsen in de Eredivisie. De Limburgers waren zaterdag in eigen huis met 3-2 te sterk voor hekkensluiter RKC Waalwijk, dat tot twee keer toe op voorsprong was gekomen.

Beide teams trokken zich bepaald niet terug op eigen helft en dat leverde een zeer vermakelijk duel op. RKC nam al na acht minuten de leiding, toen routinier Hans Mulder voor Branislav Niňaj kroop en raak kopte. De bezoekers konden slechts vijf minuten genieten van die voorsprong, want Mark Diemers zorgde met een fantastische uithaal voor de 1-1.

Na ruim een half uur kregen de supporters in Sittard weer een fantastisch doelpunt te zien. Ditmaal haalde Clint Leemans uit: 1-2. Die voorsprong van RKC bleef weliswaar iets langer staan, maar op slag van rust kwamen de Limburgers opnieuw terug. Vitalie Damascan schoot in de scrimmage raak. De Moldaviër was vervolgens zelfs nog dicht bij de 3-2, maar Etienne Vaessen redde.

Damascan maakte na een klein uur alsnog zijn tweede van de avond. Hij kopte raak op aangeven van Amadou Ciss, waardoor Fortuna voor het eerst de leiding nam. De tweede helft bood verder een stuk minder vertier dan de eerste, maar dat veranderde in de slotfase. Waar Bassala Sambou de paal raakte en zo naliet om Fortuna in veilige haven te schieten, leek de beslissing zeven minuten voor tijd wel te vallen toen Darren Maatsen een rode kaart kreeg wegens natrappen.

Dat weerhield RKC er echter niet van om een slotoffensief te beginnen. Fortuna, dat na rust nauwelijks in de problemen was gekomen, moest daardoor nog even billenknijpen, maar hield wel stand. Dat kwam niet in de laatste plaats door keeper Koselev, die pogingen van Bilate en Tahiri pareerde. De Limburgers klimmen zodoende naar plek dertien met achttien punten, RKC blijft in het bezit van de rode lantaarn met acht punten.