Spelersrapport: goed voetbal nauwelijks mogelijk, drie grote AZ-uitblinkers

Spelersrapport: goed voetbal nauwelijks mogelijk, drie grote AZ-uitblinkers

Gepubliceerd: zondag 15 december 2019 om 18:55zo 15-12-2019 om 18:55

Dat was hem dan voor wat betreft deze Super Sunday: de nummers twee en één van Nederland hebben hun strijd uitgevochten en staan nu samen aan kop van de Eredivisie. Tijd om de balans op te maken. VoetbalPrimeur deelt cijfers uit na de rommelige confrontatie tussen AZ en Ajax in het winderige AFAS Stadion, maar goed voetbal bijna onmogelijk was.

AZ
Marco Bizot – 7.5: De Muur, zo noemen ze hem in Alkmaar. Eén slippertje waar Klaas-Jan Huntelaar niet van profiteerde, verder op geen fout te betrappen. Al 22 keer de nul gehouden dit kalenderjaar, waanzinnige cijfers!

Jonas Svensson – 7.5: Misschien wel de beste rechtsback van Nederland op dit moment. Svensson onderscheidt zich vaak aan de bal, maar is ook een meer dan betrouwbare verdediger. Dusan Tadic had weinig te vertellen tegen de kleine Noor.

Jordy Clasie – 6.5: Toch knap, zonder enig wedstrijdritme jezelf staande houden op een vreemde positie. Clasie is eigenlijk twee koppen te klein om een centrale verdediger te zijn, maar draait vrolijk mee bij het ingespeelde AZ.

Stijn Wuytens – 6.5: Degelijk als altijd. Net als Clasie een a-typische centrumverdediger, maar de Belg houdt zich met zijn inzicht en gevoel voor positie prima staande.

Owen Wijndal – 7: Het blijft moeilijk te geloven dat hij pas aan zijn eerste seizoen als basisspeler in de Eredivisie bezig is. Verdedigend blijft hij knap overeind en aanvallend is hij altijd van meerwaarde. Had wel geluk toen Donny van de Beek volledig vrij in kon schieten in zijn zone.

Fredrik Midtsjö – 6.5: Vele automerken pronken met hun stille motor, AZ heeft er al jaren een op het middenveld. De Noor dicht onvermoeibaar gaatjes op het middenveld. Werd wel steeds onzuiverder in de passing, naarmate de wedstrijd vorderde, maar kon in de laatste minuut wél een assist bijschrijven.

Dani de Wit – 5.5: Rennen, vliegen, sleuren, vechten: op het arbeidsethos van De Wit is nooit iets aan te merken. Beslissende acties hebben we echter nauwelijks gezien.

Teun Koopmeiners – 6: Trok in de openingsfase nadrukkelijk de regie naar zich toe, maar werd daarna minder zichtbaar. In bedwang gehouden door Donny van de Beek, het hoort bij zijn nieuwe status als gearriveerde Eredivisie-speler.

Calvin Stengs – 7.5: Kreeg een vrije rol op het middenveld en strooide ouderwets met passjes. Stengs liet zich niet in de war brengen door de vervelende weersomstandigheden in Alkmaar. Gaan we hem na de winterstop nog terugzien in de Eredivisie?

Myron Boadu – 6.5: Het was 89 minuten lang niet de wedstrijd van Boadu, die vlak na aanvang al de grootste kans van de wedstrijd miste. De spits kon zijn grootste kwaliteiten – snelheid en het bespelen van de ruimte – slechts mondjesmaat benutten. In de slotfase struikelde hij knullig over zijn eigen benen. En dan kopt hij hem in minuut 90 alsnog binnen!

Oussama Idrissi – 5.5: Altijd dreigend, maar zijn rendement wil nogal eens achterblijven. Tegen PEC Zwolle veranderde alles wat hij aanraakte in goud, tegen Ajax was dat niet het geval.

Invallers:

Zakaria Aboukhlal – x: Viel vlak voor tijd in voor Idrissi, maar speelde te kort voor een beoordeling.

Ajax
Andre Onana – 6: Aanvankelijk een vlekkeloos optreden, hoewel hij meerdere vervelende, door de wind gedragen ballen moest verwerken. In de laatste minuut stond hij echter volledig uit positie bij de winnende goal van Boadu.

Joël Veltman – 6.5: De gebeten hond tegen Valencia, maar Veltman herpakte zich in Alkmaar met een sober optreden. Moest noodgedwongen verhuizen uit het centrum van de verdediging, maar speelde degelijk en hield Oussama Idrissi prima in bedwang.

Perr Schuurs – 5: Legt altijd veel risico in zijn spel en toonde in Alkmaar zijn grote meerwaarde in balbezit. In minuut 90 liet hij Boadu echter zomaar de winnende goal binnenkoppen. Het zijn momenten waarop je als verdediger wordt afgerekend...

Lisandro Martínez – 6.5: Of hij nou op het middenveld of achterin speelt, Ajax kan altijd op hem rekenen. Redde de Amsterdammers een aantal keer op het laatste moment uit hachelijke situaties.

Noussair Mazraoui – 5.5: Aan hem heeft het niet gelegen. Mazraoui moest noodgedwongen op de linkerflank opdraven, maar hield zich aardig staande en zorgde voor een aantal sterke ingrepen.

Edson Álvarez – 5.5: In de fysieke strijd op het middenveld was hij in zijn element. De Mexicaan heeft zijn transfersom van vijftien miljoen euro echter nog niet waargemaakt. Wanneer krijgt hij zijn kans in het hart van de verdediging?

Donny van de Beek – 5.5: Normaal gesproken een speler met een hoge ondergrens, maar de man uit Nijkerkerveen kon weinig extra's brengen in Alkmaar. Maakte voorbeeldig zijn meters, maar miste voor rust een opgelegde kans op 0-1.

Razvan Marin – 6: Leidde al vroeg een kans voor Boadu in met balverlies en besloot daarna om niet te veel risico meer te nemen. De Roemeen was nuttig op het middenveld, maar lijkt voorlopig geen blijvertje als iedereen weer fit is.

Hakim Ziyech – 5.5: Had constant drie AZ'ers op zijn nek zitten en maakte vooral in de eerste helft een opgefokte indruk. Een fraai hakje op Van de Beek en een paar schoten van afstand, meer hebben we niet gezien.

Klaas-Jan Huntelaar – 5: Negentig minuten wachtend op die ene kans: die kwam er diep in de tweede helft, maar The Hunter kon niet profiteren van een missertje van Bizot. Huntelaar in zijn beste jaren zou hier wellicht meer mee gedaan hebben. Leidde een opgelegde kans van Van de Beek in, maar verder hebben we hem nauwelijks gezien.

Dusan Tadic – 4.5: Heeft zijn duizelingwekkende vorm van vorig seizoen niet door kunnen trekken na de zomerstop. Dat is begrijpelijk, maar Tadic liet wel érg weinig zien in Alkmaar. De ervaren Serviër is juist één van de spelers naar wie gekeken wordt.

Invallers:

Nicolás Tagliafico – x: Kwam in de slotfase in het veld voor Marin, maar speelde te kort voor een beoordeling.

Lassina Traoré – x: Loste Mazraoui af in de blessuretijd, maar speelde te kort voor een beoordeling.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws