Ajax en AZ bij de laatste 32: alles over de Europa League-route naar Gdansk

Ajax en AZ bij de laatste 32: alles over de Europa League-route naar Gdansk

Gepubliceerd: maandag 16 december 2019 om 12:40ma 16-12-2019 om 12:40

Laatste update: maandag 16 december 2019 om 12:51ma 16-12-2019 om 12:51

Voor Ajax en AZ is een belangrijke dag aangebroken. De Nederlandse troeven in Europa kunnen dan plannen gaan maken voor donderdag 20 en 27 februari: dan vinden de eerste knock-outwedstrijden in de Europa League plaats. Ajax komt uit de Champions League en is één van de zestien geplaatste clubs in de loting, AZ werd tweede in zijn groep en heeft geen beschermde status.

Zestiende finales
AZ zal het tweeluik beginnen met een thuiswedstrijd, terwijl Ajax juist buitenshuis opent en thuis de return afwerkt. De twee Nederlandse clubs kunnen elkaar niet treffen en AZ weet ook dat het groepsgenoot Manchester United niet opnieuw tegenkomt.

Geplaatst: AJAX, Sevilla, Celtic, Espanyol, FC Salzburg, Internazionale, Benfica, Malmö FF, FC Basel, LASK Linz, Arsenal, FC Porto, AA Gent, Basaksehir, Sporting Braga, Manchester United.
Ongeplaatst: AZ, APOEL Nicosia, Bayer Leverkusen, Shakhtar Donetsk, Olympiakos Piraeus, Club Brugge, CFR Cluj, FC Kopenhagen, Getafe, Eintracht Frankfurt, Sporting Portugal, Rangers FC, Ludogorets, VfL Wolfsburg, AS Roma, Wolverhampton Wanderers.

Ajax heeft dus vijftien potentiële tegenstanders en AZ veertien. Mochten de Alkmaarders Sporting Braga treffen, dan spelen ze de return overigens één dag eerder dan gepland. De Portugezen zijn groepswinnaar geworden en spelen hun returnwedstrijd in principe thuis, net als het nabijgelegen FC Porto. DE UEFA wil echter geen 'city clash', met wedstrijden in Porto en Braga op dezelfde dag: het returnduel van Braga is dus met één dag vervroegd, van donderdag 27 februari naar woensdag 26 februari.

Achtste finales
Eén dag voor de eerste schrikkeldag sinds 2016 mogen de potten weer klaargezet worden in Nyon. Op 28 februari worden de laatste zestien Europa League-ploegen aan elkaar gekoppeld: zij treffen elkaar op donderdag 12 en 19 maart. Vooralsnog zijn er geen restricties aan deze loting. Mochten clubs als FC Porto en Sporting Braga wéér op dezelfde dag thuis spelen, dan kan de UEFA besluiten om het schema van één van beide clubs om te draaien: eerst thuis, daarna uit in plaats van andersom.

Kwartfinales
We denderen vrolijk verder: op vrijdag 20 maart is het alweer tijd voor de volgende loting. Dit zal echter het laatste bezoekje aan Nyon worden van dit seizoen: net als in de Champions League wordt er geloot voor de kwartfinales, de halve finale én de finale. Ook nu is er sprake van een vrije loting. De beste acht Europa League-ploegen zullen op donderdag 9 en 16 april te bewonderen zijn.

Halve finales
Wie mag er naar Gdansk en wie moet de Europa League-finale thuis voor de buis aanschouwen? Het zal allemaal duidelijk worden op donderdag 30 april en 7 mei. De vier halve finalisten weten twee weken van tevoren, op 16 april rond 23.00 uur, wie ze zullen treffen.

Finale
Op 27 mei moet het gebeuren, en wel in het Stadion Energa Gdańsk: regerend kampioen Chelsea is door in de Champions League en zal dus sowieso een opvolger krijgen. Welke halve finalewinnaar in de thuiskleedkamer mag zitten, wordt tijdens de loting van 20 maart duidelijk.

Alle data op een rij
16 december 2019: loting zestiende finales in Nyon (Zwitserland).
20 februari 2020: heenwedstrijden zestiende finales.
27 februari 2020: returns zestiende finales.
28 februari 2020: loting achtste finales in Nyon (Zwitserland).
12 maart 2020: heenwedstrijden achtste finales.
19 maart 2020: returns achtste finales.
20 maart 2020: loting kwartfinales, halve finales in Nyon (Zwitserland).
9 april 2020: heenwedstrijden kwartfinales.
16 april 2020: returns kwartfinales.
30 april 2020: heenwedstrijden halve finales.
7 mei 2020: returns halve finales.
27 mei 2020: finale in Gdansk (Polen).

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws