Waar het misging voor PSV tijdens de laatste wedstrijd van Van Bommel

Waar het misging voor PSV tijdens de laatste wedstrijd van Van Bommel

Gepubliceerd: maandag 16 december 2019 om 10:45ma 16-12-2019 om 10:45

Laatste update: maandag 16 december 2019 om 10:57ma 16-12-2019 om 10:57

Feyenoord - PSV betekende de laatste wedstrijd voor trainer Mark van Bommel bij de Eindhovenaren. Waar ging het mis voor PSV tijdens de 3-1 nederlaag in De Kuip? Een gedetailleerde analyse van de Eredivisie-topper per wedstrijdfase.

Door Evert van Zoelen

Minuut 1-19
PSV begint sterk aan de wedstrijd. Het probeert de bal in de opbouw te onderscheppen door Feyenoord over de linkerkant te forceren. Botteghin wordt afgedekt en Doan stelt zich tussen Senesi en Malacia op. Wanneer Senesi wordt ingespeeld stapt Doan door, waardoor de pass naar Malacia de meest voordehand liggende is aangezien het middenveld van Feyenoord wordt afgedekt. Op het moment dat de bal naar Malacia gespeeld wordt stapt Dumfries door om de linksback van Feyenoord onder druk te zetten. Malacia is in dit soort situaties vaak wat wild en maakt meerdere keren de verkeerde keuzes waardoor PSV de bal op de helft van Feyenoord kan veroveren en meteen een tegenaanval kan plaatsen.


Doan is doorgestapt naar Senesi en Dumfries stapt door op Malacia. Ondertussen worden alle middenvelders van Feyenoord afgedekt. Bron: FOX Sports

Het lukt Feyenoord niet om controle over de wedstrijd te krijgen. Als er van achteruit wordt opgebouwd loopt de aanval meestal snel spaak en wanneer er wel geopend kan worden naar Berghuis aan de rechterkant is de aanname van de aanvoerder van Feyenoord vaak niet goed waardoor er geen progressie gemaakt kan worden.

Na meerdere keren riskant de bal te hebben verloren op eigen helft besluit de ploeg van Advocaat om vanaf Vermeer de lange bal richting Jörgensen te spelen. Deze manier van opbouwen is echter ook niet succesvol aangezien Feyenoord bijna geen een duel om de tweede bal wint en daardoor niet instaat is om door te voetballen.

De eerste keer dat Feyenoord wel kan doorvoetballen na zo’n lange bal is in de 19e minuut. Als Jörgensen de bal van Botteghin weet te controleren. Dumfries stapt niet goed door naar Malacia, waardoor er ruimte in zijn rug open komt. En enkele seconde later kopt Berghuis de 1-0 binnen.


De 1-0 in de maak: Feyenoord speelt een lange bal richting Jörgensen en kan daarna doorvoetballen. Bron: FOX Sports


Vervolg, Dumfries stapt niet goed door naar Malacia waardoor Sinisterra kan profiteren van de ruimte in zijn rug. Bron: FOX Sports

Minuut 20-33
Na de 1-0 krijg Feyenoord iets meer grip op het spel. De Rotterdammers zijn vaker in staat om de bal in de ploeg te houden, waardoor PSV zich vaker in een 4-4-2/4-4-1-1 rond de middenlijn moet terugtrekken. Dit middel-hoge blok van PSV blijkt minder stabiel dan het hoge blok. Waar PSV bij hoog drukzetten constant druk op de bal heeft en als collectief opereert, beginnen er nu gaatjes te vallen in de Eindhovense defensie. Het uitstappen naar de backs wordt niet collectief gedaan waardoor Feyenoord meerdere keren een vrije speler op het middenveld kan vinden.

PSV zet niet goed druk in het middelhoge blok, waardoor de ruimtes te groot worden. Dit zorgt ervoor dat Feyenoord een vrije speler op het middenveld heeft. Bron: FOX Sports

Daarnaast wordt PSV in deze fase ook minder dominant in de persoonlijke duels. In het begin van de wedstrijd is Bergwijn constant de baas over Geertruida. De jonge verdediger heeft erg veel moeite met het afstoppen van de buitenspeler van PSV. Het is dan ook niet gek dat hij in de 22e minuut tegen een gele kaart aanloopt, nadat hij weer een overtreding nodig heeft om een fout goed te maken.

Bergwijn daarentegen etaleert vooral in het begin van de wedstrijd zijn klasse. Hij is betrokken bij meerdere aanvallen van PSV, het enige wat ontbreekt is het verzilveren van een kans.

Irritatie Bergwijn
Halverwege de eerste helft begint dit echter te kantelen. Waar Geertruida meer in de wedstrijd lijkt te komen, spat de irritatie er bij Bergwijn vanaf. Hij krijgt het aan de stok met Nijhuis en loopt tegen een gele kaart aan.

Aan de kant van Feyenoord komen de buitenspelers juist steeds meer in de wedstrijd. Waar Berghuis begon met enkele slechte aannames komt hij na zijn goal steeds meer in de wedstrijd. Hetzelfde gebeurt bij Sinisterra aan de andere kant. In de openingsfase moet hij vooral zijn verdedigende taken uitvoeren en achter Dumfries aan rennen. In de tweede fase van de eerste helft kan hij meer zijn aanvallende waarde laten zien. Na al een assist te hebben gegeven bij de 1-0 etaleert Sinisterra weer z’n persoonlijke klasse voorafgaand aan de 2-0, wat ertoe leidt dat Dumfries hem vasthoudt en Berghuis de toegekende penalty kan verzilveren.

Minuut 34-64
Na de 2-0 trekt Feyenoord zich meer terug en verdedigt het vanuit de vertrouwde 4-1-4-1 rond de middenlijn. Wat hierin vooral opvalt is dat wanneer Doan vanaf rechts naar binnen toe trekt, Malacia helemaal met hem mee beweegt. Hierdoor is de linksback positie bij Feyenoord vaak niet bezet en wordt Sinisterra steeds verplicht om helemaal met Dumfries mee terug te zakken. Vooral in het begin van de wedstrijd wordt PSV hieruit gevaarlijk, aangezien Sinisterra niet altijd uitblinkt in zijn verdedigende kwaliteiten is Dumfries enkele keren instaat om vrije te komen aan de rechterkant.


Malacia gaat met Doan mee, wat ook betekent dat Sinisterra helemaal met Dumfries mee moet. Bron: FOX Sports

Geen diepte bij PSV
Vooral aan het begin van de tweede helft heeft PSV veel de bal op de helft van Feyenoord maar is het niet instaat om echte kansen te creëren. Dit heeft vooral te maken met het feit dat veel spelers bij PSV naar de bal toe spelen, in plaats van diep te gaan zonder bal. Dit leidt ertoe dat PSV weinig positiewisselingen heeft en er weinig vragen gesteld worden van de verdedigers van Feyenoord. Een enkele keer dat dit wel gebeurt levert het vaak meteen gevaar op voor de Eindhovenaren.


Een veel voorkomend beeld bij PSV deze wedstrijd. Het heeft de bal op de helft van Feyenoord, maar er is weinig beweging voorin. Er is niemand die een loopactie de hoek in maakt of iemand die probeert in de ruimte achter de verdediging te komen, waardoor het spel vrij statisch is. Bron: FOX Sports


Na de rust is er meer beweging bij PSV. Wanneer PSV gecoördineerde loopacties maakt, zoals hier met Doan die diep gaat terwijl Malen in de bal komt, ontstaan er al snel kansen voor de Eindhovenaren. Bron: FOX Sports

Minuut 65-90
Nadat Feyenoord met wat fortuin de tweede penalty krijgt en er 3-0 van maakt lijkt de wedstrijd gespeeld. PSV oogt mat, totdat Pereiro erin komt voor Doan en de ploeg van nieuw elan voorziet. Wat tot uiting kwam in de schitterende 3-1 die hij maakt.

De meeste kansen zijn in de eindfase van Feyenoord, waar Jörgensen enkele keren dichtbij een doelpunt is. De Rotterdammers hadden nog meer kunnen creëren als de omschakeling na balverovering beter was uitgevoerd. Echter, gedurende de hele wedstrijd speelt Feyenoord de counters erg matig uit. Leroy Fer loopt vaak te lang door met de bal, wanneer Jörgensen wordt ingespeeld wordt er niet op tijd bijgesloten en aannames en inspeelpasses zijn matig tijdens de omschakeling.

PSV had zeker aan het begin van de wedstrijd het verschil kunnen maken, maar het ontbrak de ploeg van Van Bommel op bezoek bij Feyenoord aan diepgang, beweging en creativiteit in de voorste linie, hetgeen het lot van Van Bommel uiteindelijk beslechtte. 

Evert van Zoelen is analist voor het YouTube-kanaal TheNextManager, heeft voor de bladen als TrainersMagazine en Futbol Netradince geschreven en kijkt voor VoetbalPrimeur naar belangrijke wedstrijden.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws