'Tegen die achtergrond was het bijna sensationeel wat Berghuis flikte'

'Tegen die achtergrond was het bijna sensationeel wat Berghuis flikte'

16-12-2019 10:30
cw

Feyenoord boekte zondagmiddag in De Kuip een uitstekende overwinning in de topper tegen PSV (3-1) . De donkere wolken trekken langzaam weg en het optimisme keert terug in Rotterdam.

Algemeen Dagblad licht met name de prestatie van Steven Berghuis, de man van de hattrick zondagmiddag, uit. 'Berghuis was een zomer lang een van de grootste transferwensen van Mark van Bommel, de trainer van PSV. Maar tot een overgang kwam het niet. Sterker nog, Feyenoord verlengde het lucratieve contract van de aanvaller. Berghuis wilde ook gisteren niet echt ingaan op de meer dan serieuze interesse uit Eindhoven. "PSV? Ik heb deze zomer vooral met Feyenoord gesproken, over de doelen hier in Rotterdam", zei Berghuis. "Ik wil met deze club stappen zetten. Feyenoord moet bijvoorbeeld weer eens overwinteren in Europa. Dat doet iets met Luis Sinisterra, met Tyrell Malacia. Maar ook met mij en bijvoorbeeld Jørgensen. Dan creëer je waarde op het veld. Dat overwinteren is weer niet gelukt, maar daar moeten we wel naartoe."

Waar Berghuis volgens kritische volgers ook naartoe moet, is dat hij veel vaker beslissend is in het shirt van Feyenoord. Met drie goals - een prachtige kopbal en twee loepzuivere strafschoppen - was hij dat tegen PSV. Maar na afloop paste hij ervoor om dit een antwoord op de kritiek te vinden. "Want ik kan er niet zoveel mee. Dit is een teamsport, we moeten het samen doen. Toen Dirk Kuyt hier kwam, was hij ook een van de spelers die zeven wedstrijden op rij verloren met Feyenoord. Een seizoen later werd hij landskampioen."'

Ook De Telegraaf ging – logischerwijs – voornamelijk in op Berghuis, de speler die afgelopen zomer hoog op het verlanglijstje prijkte in Eindhoven. 'De hattrick waarmee Berghuis zijn stempel op het duel drukte (3-1) was zijn eerste in dienst van Feyenoord. Ze zullen hem er bij Feyenoord nog lang dankbaar voor zijn. Maar ook voor het feit dat hij vijf maanden terug geen oorlog wilde maken of met veel herrie een vertrek wilde forceren. Daar hadden ze in Eindhoven wel op gerekend. Berghuis kon een miljoenencontract tekenen, maar moest dan wel zelf de boel opstoken. Want het enige wat PSV officieel deed was een formeel belletje naar technisch directeur Sjaak Troost, waarbij de interesse voor Berghuis kenbaar werd gemaakt.

Tegen die achtergrond was het bijna sensationeel wat Berghuis flikte. Mooier had het scenario ook niet kunnen worden geschreven. Zijn eerste treffer was een van de moeilijkste kopballen die hij ooit heeft moeten uitvoeren en daarvoor ontving hij een staande ovatie van het publiek, dat een kwartier lang met ingehouden adem naar de dominantie van PSV had zitten kijken. De 1-0 gaf Feyenoord vleugels en het gevoel dat er veel meer mogelijk was in de kletsnatte, maar sfeervolle Kuip.'