AZ-opponent spot met alle wetten: in zes jaar tijd van Regionalliga naar PSV-beul

AZ-opponent spot met alle wetten: in zes jaar tijd van Regionalliga naar PSV-beul

16-12-2019 14:45
18

PSV kan tussen nu en begin februari ongetwijfeld een telefoontje uit Alkmaar verwachten: LASK Linz, de ploeg die PSV onlangs zo pijnlijk te kijk zette, is in de Europa League aan AZ gekoppeld. VoetbalPrimeur ontleedt de Oostenrijkse Europa League-surprise.

UEFA-ranking: 119de

Kwalificatietraject
LASK Linz spot tot dusver met alle Europese wetten. De bescheiden Oostenrijkers schakelden PSV-beul FC Basel uit in de Champions League-voorrondes, struikelden vervolgens over Club Brugge, maar eindigde aan kop van een Europa League-poule met Sporting Portugal én PSV. De 4-1 tegen PSV en de 3-0 tegen Sporting zijn resultaten voor in de geschiedenisboeken.

Balans tegen Nederlandse clubs
Die 4-1 tegen PSV was de tweede wedstrijd tegen een Nederlandse club in de geschiedenis van LASK. De eerste wedstrijd vond twee weken eerder plaats: de Oostenrijkers namen een 0-0 mee uit het Philips Stadion. Geen vaste gast in Europa, maar (nog) wel ongeslagen tegen Nederlandse clubs.

Blikvangers
Een cliché, we weten het: maar LASK Linz moet het meer hebben van het collectief dan van de grote namen. De 36-jarige Emanuel Pogatetz – 61-voudig international namens Oostenrijk – komt weinig aan spelen toe, maar is een naam die wellicht een belletje doet rinkelen. De Australiër James Holland brak nooit door bij AZ, speelde zijn wedstrijden voor Sparta en is nu een meer dan gewaardeerde kracht in Linz.

Aanvoerder Gernot Trauner, rechtervleugelverdediger Reinhold Ranftl en buitenspeler Thomas Goiginger zouden op het EK met Oostenrijk tegen Oranje kunnen spelen. Ook de fysiek sterke Braziliaanse spits João Klauss is een opvallende verschijning.

Prestaties in eigen competitie
In 2013 speelde LASK nog in de Regionalliga, het derde Oostenrijkse niveau, maar de club heeft zich sindsdien in razend tempo ontwikkeld. Oliver Glasner gidste LASK terug naar de Bundesliga, werd vierde én tweede en verdiende vervolgens een transfer naar VfL Wolfsburg. Ook onder opvolger Valérien Ismaël zijn Die Schwarz-Weißen de enigen die het ongenaakbare Red Bull Salzburg kunnen benaderen: na achttien competitieduels bedraagt het verschil slechts twee punten, vorig seizoen had de Red Bull-veelvraat negen punten voorsprong aan het einde van de rit.


(James Holland (rechts) met PSV-opponent Denzel Dumfries)

Laatste opstelling (LASK Linz-Sturm Graz 3-3)
Schlager; Wostry, Trauner, Filipovic; Ranftl, Haudum, Michorl, Renner; Tetteh, Raguz, Frieser.

Prognose
Absoluut geen tegenstander om te onderschatten, weten we na het tweeluik met PSV al. De fysiek sterke, enthousiaste Dreierkette-ploeg van Ismaël heeft dit seizoen al regelmatig verrast in Europa. Maar een plek bij de laatste zestien behoort zeker tot de mogelijkheden voor AZ. LASK bouwt dit seizoen op een relatief kleine spelerskern: wat gebeurt er als zij geconfronteerd worden met blessures en schorsingen? Een voordeel is bovendien dat de wedstrijden gepland staan voor eind februari, wanneer de Oostenrijkse competitie pas net hervat is. AZ is tegen die tijd al een maand bezig.

Reisinformatie
Linz ligt in de buurt van het drielandenpunt met Duitsland een Tsjechië: een autorit vanuit Alkmaar neemt dus ruim tien uur in beslag. Op de luchthaven van Linz landen nauwelijks directe vluchten uit Nederland: via Düsseldorf naar het naburige Salzburg vliegen is wellicht een aantrekkelijk en betaalbaar alternatief. Via Schiphol ben je sowieso snel in Wenen: vanaf daar is het twee uur met de auto of anderhalf uut met het openbaar vervoer naar Linz.