Alleen wonder kan Nederland nog van Champions League-ticket in 2021 houden

Alleen wonder kan Nederland nog van Champions League-ticket in 2021 houden

17-12-2019 15:50 Laatste update: 16:03
60

AZ en Ajax zijn na de winterstop belast met een schone taak: Nederland in de top-tien van de coëfficiëntenranglijst houden. Nederland klom sinds augustus op van plek 12 naar plek 9 en ligt op koers voor een direct Champions League-ticket in 2021/2022. Wat kunnen we verwachten van de concurrentie?

De situatie bij de winterstop:
8. België 37.500 (7.200)
9. NEDERLAND 35.150 (8.800)
10. Oekraïne 33.500 (4.600)
11. Turkije 32.800 (4.200)
12. Oostenrijk 32.125 (5.000)

8. België (+2.350)
(Tussen haakjes: verschil ten opzichte van Nederland)
Club Brugge-Manchester United
AS Roma-AA Gent

Kan Nederland een aanval op plek acht doen? België staat – mede doordat Ajax de Champions League-bonus misliep – op een veilige afstand, maar treft het niet met de loting. Club Brugge en AA Gent zijn de laatst overgebleven Belgische troeven, maar stuiten allebei op een loodzware tegenstander. Redelijke kans dus dat België niet boven de 38.000 uitkomt...

10. Oekraïne (-1.650)
Shakhtar Donetsk-Benfica

Eén groot voordeel voor Nederland: geen van de achtervolgende landen maakt kans op een Champions League-bonus. De coëfficiëntenvolgers haalden woensdagavond opgelucht adem: Shakhtar Donetsk ging als nummer twee de laatste Champions League-speelronde in, maar liet zich verrassen door Atalanta Bergamo en kan fluiten naar extra Champions League-punten. De Europa League-tegenstander is bovendien een serieuze: ook Benfica komt uit het miljardenbal. Alleen als Shakhtar dit seizoen nog minstens vijf Europese wedstrijden wint, heeft Oekraïne nog kans om Nederland te passeren.

11. Turkije (-2.350)
Sporting Portugal-Basaksehir

Eigenlijk was Turkije voor de winterstop al klaar in Europa. Basaksehir verbijsterde echter de voetbalwereld door Borussia Mönchengladbach in minuut 95 alsnog uit de Europa League te knikkeren. De laatste hoop van het historisch slecht presterende Turkije mag zich nu proberen te ontdoen van Sporting Portugal. Een hels karwei, weten ze bij PSV ook... Als de club van Eljero Elia drie knock-outrondes overleeft, zou Turkije nog over Nederland kunnen klimmen, mits Ajax en AZ geen punten meer pakken. Maar hoe groot is die kans?

12. Oostenrijk (-2.975)
Eintracht Frankfurt-FC Salzburg
AZ-LASK Linz

Voorafgaand aan het seizoen de grote concurrent in de strijd om plek 11, inmiddels op grote afstand gezet. AZ kan Oostenrijk een doffe dreun uitdelen door LASK Linz te elimineren. FC Salzburg – in Europees verband zonder sponsornaam – was de afgelopen jaren grotendeels verantwoordelijk voor de Europese oogst, maar treft met Eintracht Frankfurt een halve finalist van vorig seizoen.

Ook de Oostenrijkse delegatie moet heel wat punten goedmaken op Nederland, maar geldt als dark horse: FC Salzburg en LASK Linz zijn immers met zijn tweeën. Zeker als AZ onverhoopt uit Europa wordt geknikkerd door LASK, kan de huidige nummer 12 nog gevaarlijk dichtbij komen.

Conclusie
Als Nederland het seizoen afsluit in de top-tien van de UEFA-ranking, is het al zeker van een direct Champions League-ticket in 2021/2022: plek 11 is ook genoeg, mits de Champions League-winnaar van 2021 zich ook via de eigen competitie plaatst. De kans dat het dit seizoen alsnog misgaat voor Nederland, is eigenlijk te verwaarlozen: dan moeten Ajax en AZ geen enkel punt meer pakken, moeten Shakhtar Donetsk en Basaksehir allebei de halve finale halen én moeten beide Oostenrijkse clubs boven de kwartfinale halen. De champagne staat al koud voor de volgende Europa League-avond.

Bron: Bert Kassies

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)