Getafe 'vervelendste ploeg van La Liga': 'Moeilijk voor Ajax om ze te verslaan'

Getafe 'vervelendste ploeg van La Liga': 'Moeilijk voor Ajax om ze te verslaan'

18-12-2019 10:00
95

Het treffen tussen Ajax en Getafe in de zestiende finales van de Europa League belooft een botsing qua stijlen te worden. Voor de Spanjaarden is de Eredivisie-kampioen zowel de 'meest gevreesde als meest gewenste' tegenstander.

"Getafe is een nederig team. Voor de fans is dit al een prijs en een enorme illusie. Tegelijkertijd is het een tegenstander waar de fans op hoopten, want ze zijn van mening dat het team in staat is om het Ajax lastig te maken", vertelt Juancar Navacerrada, die Getafe op de voet volgt voor de Spaanse sportkrant Marca, tegen VoetbalPrimeur. Het elftal van trainer Erik ten Hag begint op 20 februari met een uitwedstrijd. De return in Amsterdam is zeven dagen later.

"Ajax is de favoriet. Duidelijk. Qua geschiedenis, qua selectie en qua budget… Vergelijkingen gaan niet op", stelt de Spaanse journalist, die meteen een kanttekening plaatst. "In Nederland is weinig over Getafe bekend en misschien nemen ze het duel te licht op. Getafe is een zeer competitief team en het zal voor Ajax moeilijk worden om ze te verslaan."

Getafe hanteert een tactiek die haaks staat op die van Ajax. De knok- en stuntploeg van trainer José Bordalás kiest een zeer directe aanpak en speelt veel de lange bal. Dat legt ze geen windeieren, want Getafe staat op een keurige vierde plaats in de Primera Division. "Hun kracht is dat het een echt team is. Ze behoren nu al twee jaar tot de beste ploegen in Spanje. Ze zijn de vervelendste ploeg om tegen te spelen. Samen met Atlético Madrid heeft Getafe de beste defensie."

De selectie van Getafe herbergt geen sterren, maar in elke linie staat wel een steunpilaar. "David Soria presteert spectaculair in het doel. Djené Dakonam behoort tot de vijf beste verdedigers van La Liga. Mauro Arambarri zal één van de beste middenvelders van Uruguay worden. En de spitsen Jorge Molina, Jaime Mata en Ángel overleggen spectaculaire cijfers voor een bescheiden team", somt Navacerrada op.

Want een bescheiden team is Getafe nog altijd, hoewel de spelers van Bordalás een 'ravage aanrichten' in de Spaanse competitie. Die onervarenheid kan Ajax in de kaart spelen, denkt de verslaggever. "Maar het mes snijdt aan twee kanten. Ze hebben daardoor ook niets te verliezen." Kortom: Ajax kan de borst natmaken voor de vechtmachine van Bordalás, die door Marca niet voor niets is uitgeroepen tot Trainer van het Jaar in La Liga.

(Teun Buis/VoetbalPrimeur)