Het gemis van Memphis bij Oranje: dit zijn de oplossingen voor Koeman

Het gemis van Memphis bij Oranje: dit zijn de oplossingen voor Koeman

19-12-2019 12:00
76

Oranje dreigt zonder één van zijn 'Grote Vier' te moeten deelnemen aan het EK 2020: de kans is zeer groot dat Memphis Depay niet op tijd fit is voor een plek in de selectie van bondscoach Ronald Koeman. Hoe belangrijk is Memphis eigenlijk voor dit Nederlands elftal, en hoe moet de Oranje-aanval gevormd worden zonder de Olympique Lyon-ster?

De laatste berichten over de fysieke gesteldheid van Memphis zijn niet hoopgevend: de aanvaller scheurde afgelopen weekend zijn voorste kruisband en Olympique Lyon wil hem deze week nog op de operatietafel hebben. Specialisten uit de medische wereld stellen dat een EK-deelname van Memphis ondenkbaar is, en dat hij zijn carrière op het spel zet als hij wel probeert in actie te komen met Oranje deze zomer. Zelf zou de aanvaller volgens L'Equipe zich al neergelegd hebben bij het feit dat hij het eerste eindtoernooi van Nederland in zes jaar niet gaat redden.

Memphis onder Koeman
Koeman noemde het nieuws over Memphis een grote klap, en de statistieken onderbouwen deze emotie. Sinds de aanstelling van Koeman als bondscoach van Oranje overlegt de aanvaller ongelooflijke cijfers. Memphis was direct betrokken (goal of assist) bij 60% van de doelpunten van Oranje in de 1563 speelminuten die hij maakte onder Koeman. Hij maakte elf goals en gaf twaalf assists, waaronder acht tijdens de EK-kwalificatiecampagne, waarmee hij de speler met de meeste assists werd.

Wanneer Koeman zijn opstelling moest maken was Memphis een van de eerste namen die hij opschreef. De aanvaller speelde achttien van de twintig wedstrijden tijdens de periode-Koeman. De duels met Wit-Rusland op 13 oktober en Noord-Ierland op 16 november miste hij door blessures. Alleen Matthijs de Ligt (twintig) maakte vaker speelminuten in de afgelopen twee kalenderjaren. Memphis is met elf doelpunten ook de topscorer onder Koeman, gevolgd door Georginio Wijnaldum (tien goals).

Slechts twee keer werd Memphis vroegtijdig gewisseld door Koeman: tijdens de vriendschappelijke 0-3 overwinning op Portugal in maart 2018 werd Memphis in de 78e minuut naar de kant gehaald, en in de laatste interland tegen Estland verliet hij het veld in de rust met een blessure.

Dit zorgde overigens voor woedende reacties uit Lyon, waar trainer Rudi Garcia Koeman een gebrek aan respect verweet omdat Memphis voor de wedstrijd al met pijntjes kampte. "Memphis is geblesseerd geraakt aan dezelfde spier, namelijk aan z'n dijbeen. Hij speelde een wedstrijd zonder betekenis. Het is een gebrek aan respect tegenover Olympique Lyon", aldus Garcia.

Oranje mét Memphis
Na een donkere periode voor het Nederlands elftal had Memphis dus een groot aandeel in de wederopstanding onder Koeman. Met hem in de basis had Oranje een winstpercentage van over de 55%. Tien wedstrijden werden gewonnen, vier gelijkgespeeld en vier verloren. Met Memphis binnen de lijnen scoorde Oranje 38 goals, waarin hij dus in 23 een directe betrokkenheid had.

Iets wat nog belangrijker is en niet in statistieken is uit te drukken, is dat Memphis tot de 'Grote Vier' van Oranje behoort: de kern van Virgil van Dijk, Frenkie de Jong, Georginio Wijnaldum en Memphis Depay die het hart van dit Koeman-elftal vormen. Memphis bekleedt daarbij de rol van echte aanvalsleider: de man die de offensieve Oranje-linie altijd over het dode punt weet te krijgen en een cruciale rol vervult bij de uitvoering van de tactiek. Daardoor rijst de vraag: als Memphis niet mee kan naar het EK, wie moet dan zijn positie invullen?

Vijf kandidaat-vervangers
De aanval is de afgelopen jaren altijd al een zorgenkindje van Oranje geweest, en dat wordt door de ontwikkelingen rond Memphis niet minder. Een uitgesproken vervanger is niet voorhanden, al zullen velen de naam van Donyell Malen (PSV) als eerste noemen. Eén (groot) probleem: Malen kampt zelf ook met een blessure en de schattingen over zijn revalidatie lopen uiteen tot van 'een aantal maanden' tot 'een race tegen de klok voor het EK'. In het beste geval - en dan moet echt alles meezitten - vindt Malen nét op tijd zijn vorm voor het EK, in het ergste geval is hij er dus ook niet bij. 

Dan blijven er - afhankelijk van het herstel van Malen - verder nog vier namen over. Luuk de Jong (Sevilla) en Wout Weghorst (VfL Wolfsburg) zijn de laatste keren bij Oranje gehaald als pinchhitter en brengen een dusdanig andere speelstijl dan Memphis met zich mee dat het onwaarschijnlijk lijkt dat een van hen een basisplaats zal krijgen tijdens het EK. Een andere optie is om Koeman-favoriet Ryan Babel van de flank te halen en als beweeglijk aanspeelpunt te laten fungeren in de punt van de aanval.

Het meest interessant om te volgen in de tweede seizoenshelft is de ontwikkeling van Myron Boadu. De AZ-spits debuteerde tijdens de afgelopen interlandperiode tegen Estland met een doelpunt en is aan een stormachtige ontwikkeling bezig in de Eredivisie en op de Europese velden. Het is natuurlijk nog maar de vraag of Boadu zijn vorm een heel seizoen (en langer) weet door te trekken en of hij constant genoeg is voor een basisplaats bij Oranje, maar de jongeling heeft wel de absolute potentie en heeft alle facetten om in dit Nederlands elftal ingepast te worden.

De komende interlandperiode in maart, met oefenwedstrijden tegen de Verenigde Staten en Spanje, wordt een zeer interessante week, waarin veel duidelijk zal worden over wie Koeman als meest geschikte kandidaat ziet om Memphis te vervangen tijdens het EK.