Van der Vaart 'nam wraak' op Ajax: 'Ik zei tegen Van der Sar: meteen nemen'

Van der Vaart 'nam wraak' op Ajax: 'Ik zei tegen Van der Sar: meteen nemen'

19-12-2019 14:28 Laatste update: 14:44
78

Rafael van der Vaart vertrok in 2005 bij Ajax en beëindigde na avonturen bij onder meer Hamburger SV, Real Madrid en Tottenham Hotspur zijn carrière vorig jaar in Denemarken. Bij een theatercollege, eerder deze week in Amsterdam, gaf hij antwoord op de vraag waarom hij nooit is teruggekeerd op het oude nest.

In 2015 was een overstap naar Ajax dichtbij na een belletje van Frank de Boer, aldus Menno Pot. De columnist van Het Parool was dinsdagavond aanwezig in het theater. "Hij wilde me wel hebben, maar alleen als spits. Hij zei: als middenvelder vind ik je niet goed genoeg meer. Ik kreeg een ­contract voor één seizoen aangeboden. Daar sprak niet echt veel vertrouwen uit", memoreert de 109-voudig international.

Een zomer later kreeg Van der Vaart weer een belletje uit Amsterdam. Edwin van der Sar aan de lijn. "Ik dacht: nu gaat het gebeuren, maar het eerste wat hij zei was: ik bel niet voor jou. Nou, lekker dan, dacht ik. Heiko Westermann, zei de Ajax-directeur, is dat wat? Ik zei: meteen nemen", lachte Van der Vaart. 'Het was de wraak van Van der Vaart', aldus Pot.

Van der Vaart speelde bij HSV samen met Westermann. In de zomer van 2016 maakte de ervaren Duitser de overstap naar Ajax, maar dat was geen succes. Westermann flopte volledig en vertrok na één seizoen weer.