Ten Hag ziet aanpassingsproblemen: 'Daar heeft Álvarez nauwelijks gespeeld'

Ten Hag ziet aanpassingsproblemen: 'Daar heeft Álvarez nauwelijks gespeeld'

21-12-2019 11:15
34

Ajax-trainer Erik ten Hag beaamt dat de aankopen van de Amsterdammers wisselend presteerden in de eerste seizoenshelft. Quincy Promes en Lisandro Martínez drukten meteen hun stempel, maar Razvan Marin en Edson Álvarez komen nog niet helemaal uit de verf.

"Om je bij Ajax aan te passen, is niet zo makkelijk", zegt Ten Hag bij Inside Ajax op Ziggo Sport. "Quincy heeft het voordeel dat hij Ajax en de trainer kent. Die anderen hebben wat meer tijd nodig. Martínez is wel als een komeet gegaan, de anderen hebben wat meer aanpassingsproblemen. De concurrentie speelt een rol, maar ook het moment van binnenkomen."

Ten Hag haalt Álvarez als voorbeeld aan. De Mexicaan sloot pas laat in de voorbereiding aan. "Álvarez kan op het middenveld spelen, maar hij is vooral een centrale verdediger. Op die plek hebben Veltman en Schuurs het dusdanig goed gedaan dat hij daar bijna niet gespeeld heeft." De oefenmeester benadrukt dat hij 'niemand een basisplaats belooft'. "Dat is topsportcultuur. Ze moeten ervoor vechten. Het team dat het meeste rendement heeft, speelt het meest."

Rendement heeft Promes dus wel. "Hij heeft kwaliteiten die een toegevoegde waarde zijn voor ons team. Hij heeft diepgang, een neusje voor de goal én hij brengt een winnaarsmentaliteit mee. Dat hebben we allemaal gezien in de eerste helft van het seizoen", stelt Ten Hag. "Hij had even wat tijd nodig, maar het is een voordeel dat hij hier de opleiding heeft gehad, hij kent de stijl van voetballen. Nu is hij eigenlijk niet meer weg te denken."

Ten Hag ziet de Oranje-international vooral als optie op twee posities. "Quincy kan heel goed op links en op tien spelen. Daar heeft hij het meeste rendement. Maar tactisch is hij heel erg rijp. Hij is multifunctioneel en kan op meerdere posities spelen."