Extreem jeugdig Ajax trakteert supporters op feestwedstrijd als afsluiter van 2019

22-12-2019 14:08
155

Een extreem jeugdig Ajax heeft zondag de laatste wedstrijd van 2019 met ruime cijfers gewonnen. ADO Den Haag was in de Johan Cruijff Arena geen partij: 6-1.

Ajax-trainer Erik ten Hag verraste voor de aftrap door liefst vier tieners op te stellen: Jurgen Ekkelenkamp (19), Ryan Gravenberch (17) en Lassina Traoré (18) maakten zelfs hun basisdebuut. Onder toeziend oog van de Nederlandse handbalsters en oud-speler Rafael van der Vaart maakte Ajax al vroeg het verschil.

Na een klein kwartier spelen opende Hakim Ziyech de score met een bekeken bal in de lange hoek, waarna Donny van de Beek de score verdubbelde: 2-0. ADO had weinig in de melk te brokkelen en speelde niet meer dan een figurantenrol. Vlak voor rust werd het ook nog 3-0 én 4-0. Ekkelenkamp en Gravenberch scoorden.

Na rust deed Ajax het relatief rustig aan, maar het was ruim voldoende om ADO van het lijf te houden. In de 49ste minuut zorgde Dusan Tadic voor de 5-0 na een combinatie van Lassina Traoré. Ziyech stond op dat moment niet meer op het veld. Hij vroeg in de eerste helft om een wissel en werd in de rust vervangen door Noa Lang.

Ook de derde basisdebutant van Ajax kreeg in de tweede helft loon naar werken. Traoré kopte van dicht bij raak: 6-0. Het laatste doelpunt was gevallen, maar dat betekende niet dat het Ajax-publiek niet meer opveerde. Het Eredivisie-debuut van Sontje Hansen (17) werd met luid gejuich ontvangen, waarna ADO nog met tien man verder moest na rood voor Danny Bakker. ADO-routinier John Goossens tekende in de dying seconds vanaf de stip voor het slotakkoord: 6-1.

Ajax gaat de winterstop in met drie punten meer dan nummer twee AZ, dat zaterdag met 3-0 onderuit ging tegen Sparta. ADO blijft de nummer zeventien van de Eredivisie met slechts dertien punten uit achttien wedstrijden en moet in 2020 de rug zien te rechten.