Eredivisie-stand zonder VAR: PSV gelijk met Willem II, twee aardverschuivingen

Eredivisie-stand zonder VAR: PSV gelijk met Willem II, twee aardverschuivingen

23-12-2019 12:00
108

Siemen Mulder floot zondagavond rond 18.30 uur de wedstrijd tussen Vitesse en VVV-Venlo af: het Eredivisie-jaar 2019, het eerste volledige kalenderjaar met VAR-inzet, zat er hiermee officieel op. Tijd dus voor een tussenbalans: welke Eredivisie-clubs hebben baat gehad bij de videoarbitrage en welke clubs hadden juist pech? VoetbalPrimeur zocht het uit.

Vorig seizoen hebben we ook al de Eredivisie-stand zonder VAR-ingrepen in kaart gebracht. PSV liep toen de landstitel mis, mede door een 2-2 bij FC Emmen waarbij twee Eindhovense treffers afgekeurd werden door de VAR. 'Zeist' was PSV dit seizoen een stuk gunstiger gezind aan de Oude Meerdijk. Glenn Bijl maakte een wonderdoelpunt vanaf eigen helft, maar Danny Makkelie zag op zijn scherm een overtreding en het doelpunt werd afgekeurd: de wedstrijd eindigde uiteindelijk in 1-1 – in plaats van 2-1 – en PSV kon met een 'bonuspunt' de bus in stappen.

PSV op gelijke hoogte met Willem II
Als we alle toegekende én afgekeurde 'VAR-doelpunten' zouden wegstrepen en bijvoegen, komt PSV op 33 punten in plaats van 34, evenveel als Willem II. De Eindhovenaren behouden echter hun derde plek in onze alternatieve ranglijst, zij het op doelsaldo. In de subtop en de middenmoot vinden wel twee aardverschuivingen plaats: Heracles en FC Emmen staan twee plaatsen 'te laag' in de reguliere stand.


(De alternatieve Eredivisie-stand: de groene cijfers geven aan dat een ploeg voordeel heeft gehad van de VAR, de rode cijfers dat een ploeg nadeel heeft gehad van de VAR)

Bij FC Emmen heeft dat dus alles te maken met die afgekeurde treffer van Bijl: FC Twente en Fortuna Sittard 'klimmen' hierdoor in de stand. Heracles had vroeg in het seizoen al pech tegen datzelfde Fortuna Sittard. Mauro Júnior dacht de score te openen, maar VAR Stan Teuben had in de voorafgaande aanval een overtreding waargenomen: uiteindelijk werd het 1-1, in plaats van 1-2, en liep Heracles twee punten mis. Ruim vier maanden later bleek dit het verschil tussen een negende en een zevende plek bij de winterstop.


(Ter vergelijking: de reguliere Eredivisie-stand)

Bonus voor FC Utrecht en Vitesse
Concurrenten FC Utrecht en Vitesse hadden juist een meevaller. FC Utrecht won mede dankzij VAR Christiaan Bax op bezoek bij Sparta: hij spotte een handsbal van Mohamed Rayhi én liet de aanvankelijk gemiste penalty van Jean-Christophe Bahebeck opnieuw nemen, waarna Adam Maher de winnende 1-2 maakte. Vitesse kreeg tegen hekkensluiter RKC Waalwijk een vrije trap, nadat Oussama Tannane onderuit werd geveegd door Lars Nieuwpoort: Jannick van der Laan zag echter dat de overtreding binnen de zestien meter werd gemaakt, Bas Nijhuis nam het advies over en Tannane bezorgde Vitesse alsnog de zege met zijn rake strafschop.

SC Heerenveen tenslotte gaat de winterstop in met drie punten voorsprong op rivaal FC Groningen, maar de twee hadden zomaar op gelijke hoogte kunnen staan. Tijdens de onderlinge confrontatie in Heerenveen legde Allard Lindhout de bal op de stip, op aanraden van Joey Kooij – "g*dverdomme, je naait ons al vier keer dit seizoen", D. Buijs – die hands van Deyovaisio Zeefuik had gezien. Hicham Faik brak de wedstrijd open en uiteindelijk werd het 1-1, in plaats van 0-1: FC Groningen liep zo twee punten mis, Heerenveen kreeg er eentje 'extra'.

In totaal waren er dus vijf Eredivisie-wedstrijden die een ander resultaat opleverden, door direct toedoen van de VAR.

- Fortuna Sittard-Heracles Almelo 1-1 in plaats van 1-2
- RKC Waalwijk-Vitesse 1-2 in plaats van 1-1
- FC Groningen-sc Heerenveen 1-1 in plaats van 0-1
- Sparta-FC Utrecht 1-2 in plaats van 1-1
- FC Emmen-PSV 1-1 in plaats van 2-1

Geen Ajax-Heerenveen en FC Utrecht-PSV
Wedstrijden als Ajax-sc Heerenveen zijn niet in dit onderzoek meegenomen: Heerenveen dacht bij een 1-1 stand op voorsprong te komen in Amsterdam, maar de goal van Jens Odgaard werd afgekeurd. Uiteindelijk werd het 4-1, in plaats van 4-2: de VAR-beslissing had achteraf dus geen aantoonbare invloed op het eindresultaat. Dat geldt ook voor de wedstrijd tussen FC Utrecht en PSV, waar Nick Viergever en Jorrit Hendrix rood kregen na interventie vanuit Zeist. Zou PSV met elf tegen elf wél terug zijn gekomen van een 1-0 achterstand? We zullen het nooit weten en kunnen het daarom ook niet meenemen op de VAR-ranglijst.

Sparta-FC Twente laten we om dezelfde reden buiten beschouwing: Julio Pleguezuelo kreeg in de slotfase rood bij een 1-1 stand en Bryan Smeets zorgde even later voor de winnende treffer. Of het één direct verband hield met het ander, kan echter niet met zekerheid gezegd worden.

Tot besluit een weinig eervolle, maar wel opvallende vermelding voor Leon Guwara, de meest VAR-gevoelige speler van de eerste seizoenshelft. De Duitse linksback van FC Utrecht leek zowel tegen FC Twente als tegen Willem II de dans te ontspringen, maar kreeg in beide wedstrijden alsnog een rode kaart na een second opinion door de videoarbitrage.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)