Halsema: Museumplein geschikt voor Ajax-huldiging, maar ook andere opties bekijken

Halsema: Museumplein geschikt voor Ajax-huldiging, maar ook andere opties bekijken

23-12-2019 20:41 Laatste update: 20:44
66

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema vindt het Museumplein een geschikte locatie voor een huldiging van Ajax, maar overweegt voor de toekomst ook andere opties. Amsterdam heeft er nu maar twee, laat Halsema weten.

De komende tijd wordt er gekeken of toekomstige huldigingen ook op andere locaties kunnen worden gehouden. Op dit moment zijn alleen het Museumplein en het Arenapark geschikt. Het Arenapark wordt in 2020 bebouwd en is dan dus niet beschikbaar.

Halsema vindt het Museumplein geschikt, 'mits de noodzakelijke maatregelen worden getroffen', zo wordt ze geciteerd door AT5. Ajax werd afgelopen zomer voor het eerst in vier jaar tijd weer kampioen van Nederland. Ruim 100.000 supporters waren op 16 mei aanwezig bij de huldiging, die voor het eerst in acht jaar weer werd georganiseerd op het Museumplein. De huldiging in 2011 resulteerde in vechtpartijen en vernielingen.

Halsema besloot samen met het OM, de politie, brandweer en GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie) toch om de huldiging op het Museumplein plaats te laten vinden. Het feest heeft vanwege het nemen van 'veel en forse maatregelen' 'een forse impact' gehad op de stad, maar is desondanks goed verlopen. Er zijn 34 mensen aangehouden.

De totale kosten voor de huldiging bedroegen ruim 900.000 euro. Ajax en de gemeente Amsterdam hadden de afspraak dat zij samen voor de kosten op zouden draaien omdat het gezamenlijk georganiseerd werd.