RKC blikt terug op bizarre dag: 'Een dag eerder of later en ik was dood'

RKC blikt terug op bizarre dag: 'Een dag eerder of later en ik was dood'

24-12-2019 14:55 Laatste update: 15:03
16

RKC Waalwijk promoveerde op 28 mei 2019 naar de Eredivisie, maar ondanks die prestatie blijft die dag ook in negatief opzicht een herinnering voor de club. Teamarts Peter Engelenburg kreeg in de rust van de promotiewedstrijd namelijk een hartstilstand.

In gesprek met het Algemeen Dagblad blikken de betrokkenen terug op de bizarre middag en Engelenburg wist naar eigen zeggen dat het fout boel was. "Maar ook dat ik geluk had. Als het een dag later of eerder in mijn achtertuin was gebeurd, was ik dood. Nu stond de AED aan mijn voeten en waren er twee fysio's die net een reanimatietraining hadden gedaan."

Terwijl Engelenburg net gereanimeerd was, moest RKC aantreden voor het tweede bedrijf van de cruciale promotiewedstrijd. Al stond trainer Fred Grim op het punt om naar de scheidsrechter te stappen. "Ik heb getwijfeld of we moesten doorgaan. Toen bleek dat de dokter weer bij was, heb ik gezegd dat het kon. Het belangrijkste was dat hij het had overleefd. Het risico was dat het in het veld helemaal mis zou gaan, dat klopt. Maar als je dat afzet tegen een mensenleven... Vul zelf maar in."

Uiteindelijk promoveerde RKC na een heroïsche slotfase en een 4-5 overwinning naar de Eredivisie. Daarmee kwam het sportief gezien toch nog goed voor RKC, dat deze bizarre middag nooit zal vergeten.. "Alles ligt zo dicht bij elkaar... Verdriet en succes, verlies en winst, leven en dood. En dat allemaal in een uur tijd. Het is nogal wat, hè?", vertelt Fred Grim. "Als je zoiets met elkaar meemaakt, wordt je band sterker. Toen Peter op de grond lag, kwam iedereen meteen in actie. We hebben het echt samen gedaan. Samen die wedstrijd gewonnen, en uiteindelijk ook het leven van Peter.''