'Ajax-target' Van Crombrugge: 'Blunders in zes jaar tijd op één hand te tellen'

'Ajax-target' Van Crombrugge: 'Blunders in zes jaar tijd op één hand te tellen'

24-12-2019 15:30
35

Valentijn Driessen bereidde de Ajax-fans er begin april al op voor: een leven na Andre Onana. De sluitpost uit Kameroen had weliswaar zijn contract verlengd, maar leek dat vooral te doen om een status als EU-speler te kunnen verwerven. Hierdoor kan hij gemakkelijker transfers binnen Europa maken. De kans is dus levensgroot dat Ajax op zoek moet naar een nieuwe keeper. Volgens Het Laatste Nieuws is Hendrik Van Crombrugge een belangrijke kandidaat: VoetbalPrimeur won informatie in over de Anderlecht-goalie.

Van Crombrugge is al enige tijd een gevestigde naam in de Jupiler Pro League: de 26-jarige Leuvenaar wist zich drie seizoenen op rij te handhaven met het bescheiden KAS Eupen, waarna hij voor ruim twee miljoen euro naar Anderlecht verkaste. De doelman is één van de lichtpuntjes bij het buitengewoon moeizaam presterende Paars-Wit, verzekert Bert Schrijvers van zustersite VoetbalPrimeur.be. "Hij heeft alvast al bewezen dat hij de stress van een Belgische topclub aankan." Dat bleek vooral tijdens de topper tegen Club Brugge, die met 'slechts' 2-1 verloren ging. "Van Crombrugge heeft hen toen echt gered van een vernedering."

Wedden

Meer odds

De doelman lijkt perfect in de Ajax-filosofie te passen: Vincent Kompany haalde hem juist naar Anderlecht vanwege zijn voetballende vermogen. In het Lotto Park – voorheen Constant Vanden Stockstadion – won hij direct de strijd van Thomas Didillon. "Hij is eigenlijk heel allround: goed op zijn lijn, maar ook in het uitkomen secuur. Hij is dit seizoen echt wel hét lichtpunt en de puntenpakker bij Anderlecht."

Aspirant-Rode Duivel
Mogelijk is Van Crombrugge ook te zien op het EK: de Anderlecht-goalie moet zijn debuut voor De Rode Duivels nog maken, maar is in de race om Thibaut Courtois en Simon Mignolet te vergezellen. Koen Casteels en Matz Sels lijken zijn grote concurrenten te zijn. Beide sluitposten keepen in het buitenland, bij respectievelijk VfL Wolfsburg en Racing Strasbourg: Van Crombrugge zou zich binnenkort ook bij dat rijtje aan kunnen sluiten. "Ik zie niet in waarom hij in een grotere competitie niet hetzelfde niveau zou halen", aldus Schrijvers. "Ajax moet hij zeker aankunnen, al zal het voor iedere keeper moeilijk zijn om Onana op te volgen."

In 2017 was hij al op weg naar Ajax, dat na het vertrek van Diederik Boer een nieuwe stand-in voor Onana zocht. Van Crombrugge bedacht zich echter op het allerlaatste moment en bleef bij Eupen, waarna Ajax doorschakelde naar Benjamin van Leer en Kostas Lamprou. "Van Crombrugge heeft toen gekozen voor speelminuten, dat vonden ze vooral heel verstandig in de Belgische pers", weet Schrijvers.

110 tegengoals, nauwelijks blunders
De doelman heeft zijn hart ook op kunnen halen in de Duitstalige gemeenschap van België: tijdens de voorbije twee seizoenen heeft hij zestig Jupiler Pro League-duels gespeeld namens Eupen en 110 (!) doelpunten om de oren gekregen. "Eupen had jarenlang één van de slechtste defensies in de Belgische competitie", verklaart Schrijvers. Van Crombrugge trof meestal geen blaam. "Zijn blunders in die zes jaar bij Eupen zijn op één hand te tellen."

Ook in Brussel lopen ze weg met de Leuvenaar, die nog tot 2023 onder contract staat: Ajax zal naar alle waarschijnlijkheid ver moeten gaan om zijn verblijf bij Anderlecht tot één seizoen te beperken. "Ze weten daar wel hoe belangrijk hij dit seizoen al is geweest", aldus Schrijvers. "Hij heeft wel een persoonlijke band met de club en is er niet ver vandaan opgegroeid. Bovendien is hij absoluut geen clubhopper, daarom bleef hij ook zo lang trouw aan Eupen."

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)