Van Persie: 'Heel abrupt. Boem, klaar, weg. Oranje-sjaals opbergen en voorbij'

Van Persie: 'Heel abrupt. Boem, klaar, weg. Oranje-sjaals opbergen en voorbij'

24-12-2019 20:24
44

Robin van Persie blikt in een uitgebreid interview met OnsOranje terug op het EK 2008 en WK 2010. Oranje liep in Zuid-Afrika de wereldtitel op een haar na mis.

"Iedereen was fit en speelde bij de grootste clubs van Europa. We konden het WK gewoon winnen", zegt Van Persie. "Als er een moment was, was dat het moment. Je voelde na iedere wedstrijd dat het team groeide. Iedereen zat er positief in. We kregen steeds meer vertrouwen in elkaar."

Oranje verloor de finale van Spanje. "We hebben meer kansen gehad dan Spanje. Als je op 1-0 komt is het direct een heel andere wedstrijd. Of we Robben iets kunnen verwijten over hoe hij de bal heeft ingeschoten? Nee, ik vind van niet. Hij raakte de teen van Casillas, die het niet eens door had. Zij maakten de 1-0, maar het was eigenlijk een corner voor ons. Het is geen excuus, het gebeurt constant in het voetbal. Toen viel hij aan de andere kant."

In 2008 werd Nederland na de poulefase uitgeschakeld. "Ik was toen geen basisspeler, maar viel wel steeds in. In de derde wedstrijd tegen Roemenië speelde ik wel en scoorde ik ook. Toen moesten we tegen Rusland. Iedereen dacht toen: appeltje eitje. We dachten stiekem al dat we in de halve finale tegen Spanje zouden spelen."

"Rusland was gewoon beter en verdiende het ook meer. We hebben in de verlenging terecht verloren. Het was heel abrupt. Boem, klaar, weg. Oranje-sjaals opbergen en voorbij. Dat geeft wel een extra dimensie aan zo'n eindtoernooi."