Hoogma maakte 'Barça-clausule' bekend: 'Om nou te zeggen dat Koeman boos was'

Hoogma maakte 'Barça-clausule' bekend: 'Om nou te zeggen dat Koeman boos was'

28-12-2019 10:02 Laatste update: 10:03
26

Nico-Jan Hoogma staat nu bijna twee jaar aan het roer als directeur topvoetbal bij de KNVB. Hij blikt terug op een bewogen periode en heeft het over zijn aanstelling bij de voetbalbond en de geruchten rondom Oranje-bondscoach Ronald Koeman.

Na de aanstelling van Hoogma bij de KNVB waren er criticasters die van mening waren dat hij niet de juiste persoon was voor de functie. Zo heeft Hoogma geen interlands op zijn naam staan. "Er wordt altijd maar een naam verwacht, maar wat is een naam?", begint Hoogma in een uitgebreid interview met TC/Tubantia. "Is dat degene die zich bij een topclub heeft bewezen? Erik ten Hag heeft bij Ajax hetzelfde ervaren. Feit is: je zult je gewoon moeten bewijzen en zo hoort het ook."

In Nederland komen de clubs allemaal op voor hun eigen belangen, hetgeen ervoor zorgt dat de besluitvorming bij de KNVB vaak moeizaam verloopt. "Ajax heeft heel andere belangen dan TOP Oss, maar die clubs hebben wel evenveel stemrecht. Wij zouden graag zien dat de KNVB een mandaat krijgt om plannen te ontwikkelen voor ons totale voetbal. Zeist zou in mijn beleving alles centraal moeten aansturen. Maar dan moeten alle clubs daar wel vertrouwen in hebben", vertelt Hoogma.

Barcelona-clausule
Daarnaast zorgde de directeur topvoetbal eerder dit jaar voor wat opschudding, door bekend te maken dat Koeman een Barcelona-clausule in zijn contract heeft staan. "Ik was er voor honderd procent van overtuigd dat we in die periode van anderhalf jaar het al een keer officieel hadden gebracht, dat er een clausule in zijn contract stond", aldus Hoogma. "Maar om nu te zeggen dat Koeman boos was. Dat viel wel mee, we hebben een kop koffie gedronken en hij zei: ach, nu kan het ook maar duidelijk zijn."