Het to do-lijstje van PSV: scherven rapen na transferzomer, linksback op één

Het to do-lijstje van PSV: scherven rapen na transferzomer, linksback op één

08-01-2020 11:30
20

Vuurwerkresten opruimen, overgebleven oliebollen in de vuilnisbak en weer een jaar lang wachten op Bohemian Rhapsody. Vanaf nu mogen we écht geen gelukkig nieuwjaar meer zeggen, dus Marc Overmars, John de Jong, Frank Arnesen en Max Huiberts mogen aan de bak tijdens de winterse transfermarkt. VoetbalPrimeur blikt terug én vooruit: hoe heeft de transferzomer uitgepakt, waar kunnen de vier Nederlandse topclubs zich versterken en welke spelers zijn juist op weg naar de uitgang? In deze aflevering: PSV.

Scherven bij elkaar vegen en de schade beperken: meer zit er niet in voor PSV. Mark van Bommel leek de zaken na een moeizame start van het seizoen op de rails te hebben: bij aanvang van de interlandbreak in oktober stond PSV op gelijke hoogte met Ajax. Sindsdien ging echter alles mis in Eindhoven: de ene na de andere wedstrijd werd verloren en Van Bommel moest uiteindelijk plaatsmaken. Tussenpaus Ernest Faber kan het seizoen alleen nog enige glans geven wanneer hij PSV naar winst van de KNVB Beker leidt.

Wedden

Meer odds

Transferbalans augustus: +28,1 miljoen euro.

Uitschieters: PSV-directeur John de Jong is al regelmatig bekritiseerd vanwege zijn zomerse aankopen. De aankopen van de voorbije zomer hebben dan ook niet bepaald gelukkig uitgepakt. Ritsu Doan voetbalt bij vlagen aardig mee en Robbin Ruiter heeft geen fout gemaakt tijdens de twee wedstrijden die hij mocht keepen. Dat was het verder wel...

Tegenvallers: Haben Sie eine Stunde? PSV trok afgelopen zomer de portemonnee voor Bruma, Timo Baumgartl, Olivier Boscagli en huurling Kostas Mitroglou, maar het viertal van bijna dertig miljoen euro is niet eens zeker van een basisplek. De eigen jeugd en de teruggekeerde Daniel Schwaab krijgen voorlopig de voorkeur. Verder moet verloren zoon Ibrahim Afellay nog bewijzen dat hij weer honderd procent fit kan worden en is Toni Lato alweer vertrokken, zonder Eredivisie-minuten in de benen.

To do-lijstje: Aanvallers genoeg in Eindhoven, maar een opvolger van Donyell Malen lijkt er vooralsnog niet rond te lopen. Mitroglou heeft voor de winterstop niet laten zien dat hij de nieuwe eerste spits van PSV moet zijn, waardoor De Jong zijn oren gespitst zal houden voor buitenkansjes. Een scorende spits aantrekken in januari is echter geen sinecure. Elke club is daar immers naar op zoek.

PSV en linksbacks: het is al jarenlang een wisselvallig huwelijk. Toni Lato zal binnenkort in één adem genoemd worden met spelers als Michael Ball en Jagos Vukovic, terwijl ook Boscagli en Michal Sadílek niet konden overtuigen. Een nieuwe linksback is dus meer dan wenselijk in Eindhoven. Daarvoor is Ricardo Rodríguez in beeld, maar De Jong zit in de wachtkamer bij AC Milan.

Wellicht ook aanbevelenswaardig: een 'voetballende' controleur of een offensief ingestelde middenvelder. Van Pablo Rosario en Jorrit Hendrix hoeven niet veel goals en assists verwacht te worden. Erick Gutiérrez zou het PSV-middenveld wel van creativiteit kunnen voorzien, maar worstelt al lange tijd met zichzelf. De Eindhovenaren liepen vorige zomer binnen met de verkoop van Luuk de Jong, Hirving Lozano, Angeliño, Aziz Behich en Kenneth Paal: misschien is er nog geld over voor een diepte-investering?

Transfergeruchten rondom de club: Ricardo Rodríguez (AC Milan), Mohammed Ihattaren (Manchester City)

Al afgesloten transfers: Herman Geelmuyden (Stabaek), Jordan Teze (overgeheveld van Jong PSV), Toni Lato (teruggehaald door Valencia, uitgeleend aan Osasuna)