Elftal van Eerste Seizoenshelft: Ajax overklast eenlingen AZ, PSV en Feyenoord

Elftal van Eerste Seizoenshelft: Ajax overklast eenlingen AZ, PSV en Feyenoord

30-12-2019 11:30 Laatste update: 13:04
340

Het VoetbalPrimeur Elftal van de Eerste Seizoenshelft is bekend. De afgelopen twee weken is door de VP-community een recordaantal van 115.000 stemmen uitgebracht op de beste spelers én trainer van de eerste competitiehelft in de Eredivisie. Dit is de uitslag.

Het mag geen verrassing heten dat Ajax de dominante factor is in het elftal dat door jullie, onze lezers, is samengesteld. De Amsterdammers staken er met kop en schouders bovenuit - met AZ als goede tweede - en hebben de grootste achterban in Nederland. In elke linie is er ruimte voor één niet-Ajacied: Feyenoord, PSV en AZ vaardigen één speler af.

Doelman: Andre Onana (Ajax)
Met een grote meerderheid van de stemmen is Onana verkozen tot beste doelman van de eerste seizoenshelft. De Kat uit Kameroen kreeg 60% van de stemmen en bleef daarmee Marco Bizot (25%), Timon Wellenreuther (9%) en Sergio Padt (5%) ruim voor. Onana is misschien nog wel beter dan in zijn voorgaande Ajax-jaren en miste nog geen minuut.

Rechtsback: Sergiño Dest (Ajax)
Enigszins verrassend is Dest uitverkozen tot beste rechtsback van de eerste achttien speelronden. De negentienjarige Ajacied troeft AZ-uitblinker Jonas Svensson af: 43% om 33%. Deyovaisio Zeefuik (16%) en Glenn Bijl (8%) staan niet op de finishfoto.

Centrale verdedigers: Daley Blind (Ajax) & Marcos Senesi (Feyenoord)
Het centrale blok in de verdediging wordt gevormd door een Ajacied en Feyenoorder: Blind (49%) en Marcos Senesi (22%) kregen het grootste aantal stemmen. De uitverkiezing van Senesi is opvallend, omdat de Argentijn pas later in het najaar op stoom kwam. Samuel Holmén, Jan Wuytens, Sven Botman, Ko Itakura, Justin Hoogma en hekkensluiter Joël Veltman bleven ver achter.

Linksback: Nicolás Tagliafico (Ajax)
Hoe kan het ook anders: Tagliafico is met 66% van de stemmen de uitverkorene op linksback. De Argentijn heeft een WK, een lang seizoen met Ajax én een Copa América in de benen, maar blijft onvermoeibaar over de flank draven. Owen Wijndal is een goede tweede met 21%, nog voor Ridgeciano Haps (10%) en Lennart Czyborra (3%).

Controleur: Lisandro Martínez (Ajax)
De felle strijd om de controleursrol op het middenveld is met 42% in het voordeel van Martínez uitgevallen. De Argentijnse zomeraanwinst kwam als een komeet bij Ajax en is als verdeelstation nu al niet meer weg te denken op het Amsterdamse middenveld. Teun Koopmeiners mocht even ruiken aan de eerste plek, maar komt met 34% net tekort.

Aanvallende middenvelders: Donny van de Beek (Ajax) & Mohamed Ihattaren (PSV)
Een 4-3-3-systeem met twee aanvallende middenvelders betekent dat er plek is voor Van de Beek (45%) én Ihattaren (29%). De twee Eredivisie-smaakmakers houden nummer drie Orkun Kökcü en nummer vier Mike Trésor Ndayishimiye op ruime afstand. Nog een sterk voorjaar en Van de Beek en/of Ihattaren kan zomaar in de basis staan op het EK.

Rechtsbuiten: Hakim Ziyech (Ajax)
Natuurlijk, om Ziyech kan niemand heen. Met 63% van de stemmen verzamelt de magiër van Ajax één van de hoogste percentages van alle spelers in het sterrenteam. AZ-uitblinker Calvin Stengs (17%) staat op de tweede positie, gevolgd door Steven Berghuis (12%).

Linksbuiten: Quincy Promes (Ajax)
Ook aan de linkerkant staat een Ajacied: Promes is met 60% van de stemmen uitverkozen tot de beste Eredivisie-speler op zijn positie. Zijn komst werd - mede door het forse prijskaartje van ruim 15 miljoen euro - met gemengde gevoelens ontvangen bij Ajax, maar de Oranje-international heeft alle twijfels weggenomen. Steven Bergwijn (17%) en Oussama Idrissi (12%) moeten hun meerdere erkennen.

Spits: Myron Boadu (AZ)
Dusan Tadic? Donyell Malen? Cyriel Dessers? Nee, jullie vinden Boadu de beste spits van de eerste seizoenshelft. De pas achttienjarige AZ-spits krijgt 32% van de stemmen, waarmee hij Tadic (26%) en Malen (23%) aftroeft. Dessers, topscorer van de Eredivisie met twaalf doelpunten, kan rekenen op 13% van de stemmen en valt daardoor buiten het spitsenpodium.

Trainer: Erik ten Hag (Ajax)
Ook aan de zijlijn staat een Ajacied: Ten Hag is in jullie ogen de beste trainer van de eerste seizoenshelft. Hij verwijst AZ-trainer Arne Slot (35% om 25%) naar de tweede plek, net als op de ranglijst van de Eredivisie. Dick Advocaat (19%) en Adrie Koster (17%) kregen ook een aanzienlijk deel van de stemmen.

Eens met dit elftal? Laat het weten in de comments!