Ajax zorgt voor 'wonder', Ten Hag de 'architect': 'Mooiste aanval die ik ooit zag'

Ajax zorgt voor 'wonder', Ten Hag de 'architect': 'Mooiste aanval die ik ooit zag'

31-12-2019 08:14
47

Ajax heeft de traditie van het typisch Nederlandse voetbal nieuw leven ingeblazen. Dat stelt de Engelsman David Winner, die twintig jaar geleden de internationale bestseller 'Brilliant Orange, The Neurotic Genius of Dutch Football' schreef.

"Opeens was het terug", zegt Winner tegen de NOS. "Alles. Als een wonder voor mij. Hetzelfde idee, maar met een update van de software. Beter. Totaalvoetbal 5.0 of zoiets. Met prachtige, goede spelers. Wereldspelers. Een stuk of vier, vijf. Ongelooflijk."

"Het begon al een beetje in 2017 bij het Ajax van Peter Bosz, vergeet hem niet, maar dat team was nog kwetsbaar", vertelt Winner. "Erik ten Hag is de grote man, de architect. Onder zijn leiding ontstond een waanzinnig, nieuw team. We hebben gezien dat Nederland nog altijd wat extra's heeft. Grote dank aan Ten Hag. Het maakte me echt blij."

Volgens Winner bracht het succes van Ajax het Nederlandse voetbal terug naar de jaren negentig. "Opeens worden Ajax en Nederland weer bewonderd. Het tempo van het team van afgelopen seizoen was duizelingwekkend, qua beweging, passing tot diep op de vijandelijke helft."

Het hoogtepunt was voor de Engelse schrijver een aanval tegen Juventus in Turijn. "Over zoveel schijven. Ongelooflijke driehoekjes, met een vierde en een vijfde man. Dat was Ajax. De mooiste aanval die ik ooit heb gezien. Die begon bij Onana en eindigde met een misser van Ziyech. Dat laatste past ook wel in de traditie."