Onana: 'Ze zagen af van transfer, want zwarte keeper lag moeilijk bij achterban'

Onana: 'Ze zagen af van transfer, want zwarte keeper lag moeilijk bij achterban'

31-12-2019 09:35
254

André Onana denkt dat zijn nominatie voor de Lev Yashin Award een prijs op zich is. Hij ziet het als een boodschap voor de volgende generatie. De doelman van Ajax legde het tijdens het Ballon d'Or-gala uiteindelijk af tegen Alisson Becker van Liverpool.

"Het is moeilijk om als speler van Ajax om zo'n prijs te winnen. Ajax is een grote club, maar niet uit hetzelfde rijtje als Barcelona, Real Madrid, Liverpool", zegt Onana in Het Parool. "Er wordt anders naar je gekeken als je daar speelt. Ik vond het al een groot compliment om genomineerd te worden. Als Afrikaanse keeper, volgens mij als eerste zwarte keeper. Het was dus niet alleen belangrijk voor mij, maar ook een boodschap aan de volgende generatie."

"Onderweg merkte ik: het is niet makkelijk voor een zwarte keeper om hogerop te komen", legt de 23-jarige Kameroener uit. "In mijn eerste jaar bij Ajax haalden we de finale van de Europa League. Na die finale sprak mijn manager met een geïnteresseerde club, maar die club zag toch af van een transfer, want een zwarte keeper zou moeilijk liggen bij hun achterban. Het was dus niet omdat ze me niet goed genoeg vonden. Dat beschouw ik dan maar als een ­compliment."

Volgens Onana heeft hij ook op de Nederlandse velden bijna elke uitwedstrijd met racisme te maken. "Maar ik spreek er niet over. Ik ben trots om zwart te zijn. Als jij mij een aap vindt, prima. Ik zie geen verschil tussen wit en zwart en ik maak geen verschil. Als jij dat wel doet, is dat jouw probleem." Dat betekent niet, dat het hem niets doet. "Wat ze roepen raakt me zeker. Maar wij moeten sterker zijn dan zij."