Brood laat zich horen na ontslag: 'NAC-directie volledig ongeschikt'

Brood laat zich horen na ontslag: 'NAC-directie volledig ongeschikt'

04-01-2020 06:45 Laatste update: 11:09
58

Ruud Brood heeft zaterdag in De Telegraaf opvallend hard uitgehaald naar de directie van NAC Breda, die hem op Oudjaarsdag opzij heeft gezet en in zijn ogen ongeschikt is. Daarmee doelt Brood op algemeen directeur Luuc Eisenga en technisch directeur Tom van den Abbeele.

Brood werd vorig seizoen aangesteld voor de laatste acht wedstrijden in de Eredivisie. Hij moest NAC behoeden voor degradatie, maar slaagde daar niet in. Toch besloot de clubleiding met hem door te gaan, maar Brood laat nu een andere kant van het verhaal horen. Brood zegt in De Telegraaf dat hij verantwoordelijkheid neemt voor de dingen die hij fout gedaan heeft en vindt dat de NAC-fans horen te weten hoe het zit.

Wedden

Meer odds

Brood kreeg van de grootaandeelhouders te horen dat NAC met hem door wilde in de Keuken Kampioen Divisie, echter spraken Eisenga en Van den Abbeele ook met andere kandidaten. "Het duurde maar en het duurde maar. Uiteindelijk is het rondgekomen en hebben ze gezegd dat ik altijd eerste keus ben geweest, maar dat ze wilden aftasten...", zegt de 57-jarige trainer.

Hij heeft naar eigen zeggen te weinig invloed gehad op de samenstelling van de selectie. "Ik zag in die periode wel 25 zaakwaarnemers mijn deur voorbijgaan en bij Van den Abbeele naar binnen lopen. Op één of twee spelers na is het uiteindelijk een niet door mij samengestelde selectie geworden. We hadden nog geen scouting, geen technisch hart, de organisatie stond nog niet. Het was louter het beleid van één man, een onervaren man: Van den Abbeele."

Van den Abbeele wilde jonge spelers, terwijl Brood ook ervaring nodig vond. "Supporters zijn boos geworden dat Ralf Seuntjens niet kwam. Van den Abbeele wilde er geen ervaren jongens bij. Ik weet dat je om te promoveren jonge spelers moet hebben, maar ook een brok ervaring. Ik heb met Alex Schalk, een oud-NAC-speler met affiniteit met de club, gesproken. Maar zijn komst was ook onbespreekbaar. Ik ben vaak een roepende in de woestijn geweest binnen de organisatie."

'Ongeschikte directie'
"Het probleem is nu – en dat is erkend door de grootaandeelhouders, interim-directeur Nicole Edelenbos en technisch rvc-lid Mark Haarman – de volkomen ongeschiktheid van Eisenga en vooral de onervaren Van den Abbeele. De grootaandeelhouders hadden mijn ontslag ook kunnen tegengehouden, maar Edelenbos gaf na drie maanden al aan vooral rust binnen de organisatie te willen en geen directeuren te ontslaan die ze zelf had aangesteld. Maar als ik op de stoel van de grootaandeelhouders had gezeten, had ik het in het belang van de club toch gedaan. Desnoods met de trainer erbij."

Lees hier het volledige interview van Brood in De Telegraaf