'Duidelijke en harde' Slot licht werkmethode toe: 'Kan niet alleen aardig zijn'

'Duidelijke en harde' Slot licht werkmethode toe: 'Kan niet alleen aardig zijn'

05-01-2020 09:33
40

Arne Slot beleefde een briljante eerste seizoenshelft als hoofdtrainer in het betaalde voetbal met zijn AZ. De trainer gelooft in zijn eigen werkwijze, waarin duidelijkheid naar zijn spelers centraal staat.

Slot wordt doorgaans als rustig en analyserend beschouwd, maar geeft tegenover NOS aan ook heel hard te kunnen zijn. "Hardheid wordt door veel mensen gezien als veel schreeuwen en ruziemaken, maar ik zie dat als duidelijkheid geven aan mensen. Volgens mij werkt dat heel erg goed. Je kan duidelijk, rustig en hard tegelijk zijn. Spelers willen heel graag duidelijkheid. Dat weet elke trainer, maar je moet dat wel toepassen."

De oefenmeester reflecteert met die methode op zijn eigen functioneren én zijn eigen ploeg. "Wat je van mij ziet is wie ik ben. Je kan niet alleen maar aardig zijn als trainer. Mensen zien vaak een trainer die heel veel schreeuwt en boos wordt, dat die vooral heel hard is. Maar je kan ook rustig, analyserend en heel duidelijk zijn. Je ziet dat terug op het veld, als je kijkt hoeveel discipline er is in ons team. Er is weinig ruimte om aan die discipline te ontsnappen."

De jonge trainer verduidelijkt zijn statement met een voorbeeld. "Op het begin hebben we belangrijke keuzes gemaakt, die op dat moment controversieel waren. We kozen ervoor om Myron Boadu eerste spits te maken, terwijl we ook Björn Johnson, die veel gescoord heeft bij ADO Den Haag en Mats Seuntjens, die het goed heeft gedaan in de spits rond hadden lopen. Zij kregen te horen dat rugnummer negen naar Boadu ging."