Parool: Ajax betreedt met samenwerking 'nieuw mijnenveld qua mensenrechten'

Parool: Ajax betreedt met samenwerking 'nieuw mijnenveld qua mensenrechten'

05-01-2020 17:27 Laatste update: 17:30
182

Ajax maakte zondag de samenwerkingsovereenkomst met Sharjah FC, kampioen van de Verenigde Arabische Emiraten, wereldkundig. Het Parool vraagt zich af of de Amsterdamse club zich na het trainingskamp in Qatar niet weer op glad ijs begeeft.

Ajax betreedt volgens de krant, dat paralellen ziet met het veelbesproken trainingskamp in Qatar, 'een nieuw mijnenveld qua mensenrechten'. 'Net als Qatar leunt de Verenigde Arabische Emiraten op een leger buitenlandse arbeidsmigranten, die vaak worden uitgebuit en misbruikt', beargumenteert Het Parool.

'Vrouwen worden geacht hun man te gehoorzamen en hebben - in tegenstelling tot mannen - gerechtelijke toestemming nodig voor echtscheiding. De wetgeving op het gebied van transgenders geldt als een van de meest repressieve ter wereld. Kritiek op de koninklijke familie is vrijwel onmogelijk, mensenrechtenorganisaties worden zo veel mogelijk geweerd en dissidenten riskeren lange celstraffen.'

De nieuwe partnerclub van Ajax is gevestigd in Sharjah, dat bekend staat als een van de conservatiefste regio's van de Golfstaat. Sultan Bin Mohammed Al Qasimi, die zichzelf 'Sjeik Dokter Sultan' laat noemen, staat er al decennialang aan de macht. Ajax-directeur Edwin van der Sar heeft altijd gezegd dat politiek en sport niet met elkaar vermengd moeten worden.