'Hoe vaak ik niet over de prestaties en presentatie van Ajax ben aangesproken...'

'Hoe vaak ik niet over de prestaties en presentatie van Ajax ben aangesproken...'

10-01-2020 10:48
59

De prestaties van Ajax en AZ maken veel los in het buitenland. Dat merkt Gijs de Jong, toernooidirecteur van de KNVB, op dagelijkse basis. Het maakt dat Nederland nog steeds wordt gezien als een 'topland'.

"Nederland is een klein land, maar extreem succesvol", concludeert De Jong in gesprek met Voetbal International. "Dat geldt ook voor ons voetbal. Hoe vaak ik niet over de prestaties en presentatie van Ajax ben aangesproken... Dat is prachtig, vooral omdat het precies in onze lijn is. Zelf opleiden en attractief voetballen."

"En wat er bij AZ gebeurt, zien ook veel mensen. Met zo'n budget zó presteren... Wat Robert Eenhoorn en Max Huiberts daar doen, vind ik echt inspirerend. Ajax en AZ bewijzen dat niets onmogelijk is. Dat helpt mij natuurlijk ook. Mensen vragen heel vaak waarom wij altijd weer zo succesvol zijn."

Ondanks dat het Nederlandse voetbal in een dip zat, gelden we volgens De Jong nog steeds als topland. "Absoluut. En het is verklaarbaar. Dat is deels onze opleiding, zowel in het voetbal als op school, waar je onafhankelijk leert denken. Onze infrastructuur is zo ongelooflijk goed dat als jij ook maar een beetje kunt voetballen, je zeker wordt ontdekt, zelfs als je niet bij een club speelt."