Ajax 'kapitaliseert' succesvol jaar: 'Hele wereld praat over ze, niet over Barça'

Ajax 'kapitaliseert' succesvol jaar: 'Hele wereld praat over ze, niet over Barça'

10-01-2020 16:32
98

De samenwerking van Ajax met Sharjah FC uit de Verenigde Arabische Emiraten valt prima te billijken. Dat stelt sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake, die de kritiek op de Eredivisie-kampioen niet begrijpt.

Volgens Van den Wall Bake is het een slimme zet om het 'afgelopen seizoen te kapitaliseren'. "De hele wereld praat over Ajax, niet over Real Madrid of FC Barcelona. Ze hebben met aantrekkelijk voetbal en nog niet de kwart van het budget van de grote clubs de halve finales van de Champions League gespeeld, iets wat geen andere club lukt", zegt de sportmarketeer tegen Ajax Showtime.

Wedden

Meer odds

Bovendien heeft Ajax een grote naam in de wereld op het gebied van de jeugdopleiding en is voetbal in het Midden-Oosten in opkomst. "Daardoor komen die landen automatisch bij Ajax terecht en Ajax zou hartstikke gek zijn als het daar geen gebruik van zou maken." Van den Wall Bake noemt het alternatieve geldbronnen. "Dit is een prachtige mogelijkheid, vooral ook voor de lange termijn om aan extra inkomsten te komen. Daardoor kunnen ze beter wedijveren op het hoogste Europese niveau. Dat is niet alleen goed voor Ajax, maar ook voor het Nederlandse voetbal."

Dat mensenrechten niet altijd hoog in het vaandel staan in de Emiraten, veroordeelt Van den Wall Bake. Maar hij vindt niet dat Ajax het voortouw moet nemen om daar iets aan te doen. "In China worden mensen ook op grote schaal misbruikt. Daar heeft Ajax al een langere tijd een overeenkomst voor opleidingen en trainingen. Daar heeft nog nooit een mens iets van gezegd. Ik vind het zó inconsequent."

"Ik vind dat de politiek de taak heeft om dit soort landen te wijzen op de mensenrechten, hen te corrigeren en voor het blok te zetten. Ajax moet dit soort landen helpen om de jeugd op te leiden en sterren van hen te maken", aldus de sportmarketeer.