Pardew waarschuwt Eredivisie: KNVB wil zelfde buitenspelsysteem als Engeland

Pardew waarschuwt Eredivisie: KNVB wil zelfde buitenspelsysteem als Engeland

Gepubliceerd: zaterdag 11 januari 2020 om 12:17za 11-01-2020 om 12:17

Laatste update: zaterdag 11 januari 2020 om 12:35za 11-01-2020 om 12:35

Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond wil in de Eredivisie hetzelfde systeem invoeren dat de VAR in de Premier League gebruikt bij buitenspelsituaties. Juist in Engeland ontstond er – met name rond de feestdagen - een storm aan kritiek.

ADO Den Haag-trainer Alan Pardew is duidelijk. "Niemand in Engeland is blij met de VAR", zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. "De media niet, de spelers niet, de managers niet. Alleen de scheidsrechters lijken er tevreden over te zijn. Zij maken nu een 'correct decision' met het verschil van een haar. Maar zo werkt deze sport niet. Ik weet ook zeker dat het in de Premier League snel weer gaat veranderen."

De VAR zorgde in Engeland aan het eind van 2019 voor enkele discutabele momenten. Vooral een afgekeurde goal van Norwich-aanvaller Teemu Pukki tegen Tottenham Hotspur, omdat hij een millimeter buitenspel stond, zorgde voor verontwaardiging. "Ik vind dat de buitenspelregel een grijs gebied moet hebben, waarbij de aanvaller het voordeel van de twijfel krijgt. Op dit moment is dat juist niet zo", stelt Pardew.

Wetenschappers menen dat het systeem niet waterdicht is, aangezien het exacte moment van spelen soms moeilijk is vast te stellen. "Men heeft de illusie dat met dit soort maatregelen de arbitrage foutloos wordt. Het tegendeel is waar: er komen alleen nog maar meer discussies", stelt analist Jan van Halst in het AD. "Ook ik ben vóór de aanwezigheid van de VAR, maar aan dit mierenneuken moeten we niet beginnen."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws