Voormalig Turkse topspits raakt alles kwijt: 'Erdogan heeft alles afgenomen'

Voormalig Turkse topspits raakt alles kwijt: 'Erdogan heeft alles afgenomen'

Gepubliceerd: dinsdag 14 januari 2020 om 10:18di 14-01-2020 om 10:18

Laatste update: dinsdag 14 januari 2020 om 10:35di 14-01-2020 om 10:35

Hakan Sükür was jarenlang een held in Turkije, maar inmiddels ziet het leven van de voormalig topspits er totaal anders uit. Hij raakte alles kwijt en werkt tegenwoordig als taxichauffeur voor Uber in Amerika.

Meer dan 250 clubdoelpunten en 51 treffers voor Turkije in 112 interlands maakte Sükür in zijn rijke voetballoopbaan. Hij kwam onder meer uitkwam voor Galatasaray Blackburn Rovers en Inter. Dat het leven van Sükür er momenteel heel anders uitziet, blijkt wel uit een interview met Die Welt.

Na zijn voetbalcarrière stapte hij in 2011 de politiek in bij de AKP-partij van president Recep Tayyip Erdogan. Toen hij daar in 2013 vertrok vanwege een meningsverschil begonnen de problemen voor Sükür. "De winkel van mijn vrouw werd bekogeld, mijn kinderen werden lastiggevallen en ik werd bedreigd. Toen ik het land verliet, werd mijn vader in de gevangenis gegooid en werden al mijn bezittingen me afgenomen. Ik heb niks meer over."

"Erdogan heeft me alles afgenomen. Mijn recht op vrijheid, mijn recht op een mening en mijn recht op werk. Iedereen die iets met mij te maken heeft, heeft nu financiële problemen." Sükür geeft aan dat hij 'alleen maar legale dingen' heeft gedaan in Turkije, maar toch is hij niet meer welkom in zijn vaderland. "Ze kunnen niet bewijzen dat ik iets verkeerd heb gedaan, en daarom word ik nu maar een verrader en een terrorist genoemd."

Sükür, die tegenwoordig zijn geld moet verdienen als taxichauffeur, vluchtte naar de Verenigde Staten, maar houdt nog steeds van Turkije. "Ik ben een vijand van de regering, niet van het land. Ik houd van onze vlag en van ons land." Zelfs zijn grote liefde en voormalig werkgever Galatasaray wilde niets meer met hem te maken hebben, al ziet Sükür daarin ook de hand van Erdogan. "Die beslissing is niet door de club genomen. Ook niet door de minister van Sport, maar door de president van het land."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws