Grote zorgen bij artsen bij profclubs: "Dat zie je ook bij het drama rond Nouri"
De angst onder artsen in het betaald voetbal neemt toe. Dat schrijft NRC. Het dagblad sprak tien clubartsen en verschillende deskundigen en komt tot de conclusie dat de druk toeneemt.
Zeker sinds het drama rond Abdelhak Nouri ervaren artsen bij profclubs steeds meer druk door 'extra media-aandacht, mondigere coaches en de dreiging van schadeclaims'. 'De dreiging is voelbaar geworden door de zaak-Nouri en een rechtszaak in Engeland over de miljoenenaankoop van een geblesseerde speler', schrijft NRC.
Daarmee wordt gerefereerd aan het geval rond Sunderland-arts Ishtiaq Rehman, die aankoop Ricardo Alvarez in 2014 medisch goedkeurde. Later bleek de Engelse club een kat in de zak te hebben gekocht, omdat Alvarez door een knieblessure niet kon voetballen. Rehman wordt vanwege 'onachtzaamheid' voor vijftien miljoen euro aansprakelijk gesteld.
"Ik denk dat de beroepsgroep zich echt zorgen moet maken", zegt advocaat Michiel van Dijk, gespecialiseerd in sportrecht en arbeidszaken. "Clubartsen moeten opstaan, hun krachten bundelen en collectief regelen dat hun rechten beter beschermd worden." Hij merkt dat bezorgdheid onder sportartsen groeit. "Aan het eind van het liedje staat de arts er alleen voor. Dat zie je ook bij het drama rond Nouri."
Edwin Goedhart, arts bij de KNVB en het Nederlands elftal, draagt uit voorzorg altijd een AED bij zich. "Waar ik ook ben, in de spelersbus of in de dug-out. Bij Oranje heb je al snel 750 miljoen euro transferwaarde onder je hoede."