De transferwinter tot dusver: Ajax en Utrecht sterker, stilte bij Feyenoord en PSV

De transferwinter tot dusver: Ajax en Utrecht sterker, stilte bij Feyenoord en PSV

Gepubliceerd: vrijdag 17 januari 2020 om 15:20vr 17-01-2020 om 15:20

Laatste update: vrijdag 17 januari 2020 om 16:37vr 17-01-2020 om 16:37

Ruim twee weken achter de rug, exact twee weken nog voor de boeg: de winterse transferperiode in de Eredivisie is in volle gang. Nu we alweer halverwege januari 2020 zijn, is het een mooi moment om de balans tot dusver op te maken. VoetbalPrimeur brengt de winnaars, de verliezers, de uitschieters én de radiostiltes in kaart.

Beste zaken
Ajax beleeft tot nog toe een vlekkeloze transferwinter. Miskoop Luis Orejuela is definitief vertrokken en Ryan Babel is wederom in de armen gesloten. Als je een 63-voudig international binnenhaalt om voor meer breedte in de selectie te zorgen, heb je als club weinig reden tot klagen. Meer vuurwerk hoeft er niet verwacht te worden in de Johan Cruijff Arena. Donny van de Beek sprak zelfs expliciet uit dat hij niet tussentijds zal vertrekken. Marc Overmars zal in de zomer wel flink aan de bak moeten, maar dat zijn zorgen voor later.

Ook FC Utrecht is er op papier zeker niet op achteruit gegaan. Maarten Paes groeide voor de winterstop uit tot één van de betere keepers in de Eredivisie, maar zal voorlopig niet in actie kunnen komen. Zijn vervanger is echter een elfvoudig Oranje-international, niemand minder dan Jeroen Zoet. Verder mogen reserves Giovanni Troupée en Patrick Joosten elders ritme opdoen, bij respectievelijk FC Twente en Sparta.

Werk aan de winkel
Dat Feyenoord dringend behoefte heeft aan een spits en dat PSV koste wat kost een linksback moet halen, daar is iedereen het wel over eens. In Rotterdam-Zuid en Eindhoven is het echter angstvallig stil gebleven: met Kenneth Vermeer, Liam Kelly, Achraf El Bouchataoui, Zoet en Toni Lato vertrokken er alleen maar spelers. De namen van Aleksandr Kokorin, Róbert Bozeník en Ricardo Rodríguez zingen nadrukkelijk rond in De Kuip en het Philips Stadion, maar het is een allesbehalve uitgemaakte zaak dat zij naar de Eredivisie komen. Met andere woorden: voor Frank Arnesen en John de Jong worden het nog hele drukke weken.

In de wijde omgeving van Eindhoven kan sowieso nog het één en ander gebeuren. De toch al smalle spelerskern van Willem II werd verder afgeslankt met het vertrek van reserves Justin Ogenia (FC Eindhoven) en Jhonny Quiñónez (SD Aucas). De Tricolores gaan vermoedelijk nog een lang seizoen tegemoet: zou het wellicht verstandig zijn om één gerichte aankoop te doen, zeker wanneer één van de uitblinkende aanvallers onverhoopt nog vertrekt? Buurman RKC Waalwijk raakte met Stijn Spierings (Levski Sofia) zijn beste speler kwijt: AZ-huurling Tijjani Reijnders is zijn vervanger en ook Stefan Velkov mag proberen om RKC omhoog te stuwen. Zal het genoeg zijn of komt er nog meer bij?

Bij Vitesse tenslotte dreigt een ware exodus. Keisuke Honda vertrok even plotseling als hij gekomen was, Oussama Darfalou moet VVV-Venlo aan doelpunten helpen, Nouha Dicko dreigt teruggeroepen te worden en Tomás Hájek is niet blij met zijn reserverol. Aangezien zowat de helft van de selectie in de zomer uit zijn contract loopt, gaat TD Marc van Hintum drukke tijden tegemoet. Eerste prioriteit: een back, bij voorkeur een linksbenige. De Arnhemmers hebben met Julian Lelieveld, Eli Dasa en Max Clark drie alternatieven voor twee posities. Het aantrekken van een nieuwe shirtsponsor is het enige wapenfeit tot dusver.

Meest productief
Eén club steekt er vooralsnog met kop en schouders bovenuit: ADO grijpt alle mogelijke middelen aan om na de winterstop boven de degradatiestreep uit te komen. De reorganisatie in de technische staf bleek een voorbode voor een ware volksverhuizing op spelersgebied. De nieuwe trainer Alan Pardew sprak zijn contacten op de Engelse markt aan en hengelde Sam Stubbs, George Thomas, Laurens de Bock en Tudor Baluta binnen.

Sem Steijn hoefde na zijn achttiende verjaardag niet meer met vader Maurice mee en keerde terug uit de Verenigde Arabische Emiraten, terwijl ook Mick van Buren de gelederen kwam versterken. Mike Havekotte en Robin Polley daarentegen maken het seizoen af bij FC Dordrecht en Pawel Cibicki werd een half jaar eerder dan verwacht bedankt voor bewezen diensten. Ook Aleksandar Bjelica lijkt de uitgang te naderen. Aan Pardew de schone taak om van het 'ADO 2.0' een geoliede voetbalmachine te maken.

Minst productief
Bij Heracles Almelo en PEC Zwolle is tot dusver niemand gekomen en niemand vertrokken. Daar zullen ze bij Heracles vermoedelijk dik tevreden mee zijn: Eredivisie-topscorer Cyriel Dessers en andere uitblinkers als Lennart Czyborra, Mats Knoester, Silvester van der Water en Orestis Kiomourtzoglou lijken 'gewoon' binnenboord te blijven en de ingespeelde selectie van Frank Wormuth kan na de winterstop opnieuw een gooi naar Europees voetbal doen.

In Zwolle begint de tijd echter te dringen. Voor De Blauwvingers is de sportieve situatie halverwege de rit net zo penibel als vorig seizoen: toen kreeg de nieuwe trainer Jaap Stam versterking van Pelle Clement, Yuta Nakayama en Lennart Thy en eindigde men alsnog op een degelijke dertiende plek. Wellicht kan PEC wederom nieuwe impulsen gebruiken. Aan de andere kant: John Stegeman beschikt over een uitpuilende selectie: voor de winterstop zette hij liefst 28 spelers in. Drie daarvan – Clint Leemans, Stanley Elbers en Zian Flemming – vertrokken voor 2 september al: zullen er nog meerdere reserves afscheid nemen?

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws