Van Dijk en Lijnders verklaren Liverpool-succes: 'Dat is een grote stap geweest'

Van Dijk en Lijnders verklaren Liverpool-succes: 'Dat is een grote stap geweest'

18-01-2020 10:49
32

Virgil van Dijk is niet meer weg te denken uit het elftal van Liverpool. De centrumverdediger en assistent-trainer Pepijn Lijnders leggen het tactische aspect van Van Dijk zijn succes uit.

In een uitgebreid interview aan de Volkskrant legt Lijnders, assistent van Jürgen Klopp, uit hoe zij de verdediging hebben neergezet. "Virgil en, op dit moment, Joe Gomez, spelen veel dichter bij de voorste drie. Dat is echt een grote stap geweest. Hoe Van Dijk zich heeft ontwikkeld met het leiden van die linie, is echt ongekend. Continu een paar meter naar voren, ten opzichte van voorheen. De basis van goed pressiespel is de positionering van je laatste linie. Iedereen heeft het over Mo Salah of Sadio Mané, maar in onze optiek is de positionering van de laatste linie onze kracht", ziet hij.

Van Dijk sluit zich daarbij aan en licht toe hoe dat werkt in het veld. "Het is heel intens. Je merkt hoe vervelend de tegenstander het vindt om elke keer weer te moeten omschakelen. Je verdedigt de hele tijd, dan heb je de bal eventjes en denk je aan te vallen. Daarop winnen wij de bal terug en gaan we er weer bovenop. Het is heel zwaar. Voor iedereen. Maar voor ons heeft het meer voordelen."

De inmiddels onmisbare centrumverdediger memoreert nog eens naar zijn flinke transfersom van 85 miljoen euro, waar tegenwoordig niemand meer over praat. "Ik heb daarop geen invloed gehad. Natuurlijk komt er extra druk mee, het gaat erom hoe je daarmee omgaat. Mij maakt het helemaal niks uit wat de buitenwereld over mij te vertellen heeft. Of ze de kleine foutjes die ik zou maken, groot maken. Ik wil gewoon mijn beste wedstrijden spelen. Belangrijk zijn voor het team. Tot nu toe gaat dat prima. Ik maak stappen, als speler en als persoon", besluit de publiekslieveling.