Ajax worstelt zich naar eerste competitiezege van 2020 en verliest Ziyech

Ajax worstelt zich naar eerste competitiezege van 2020 en verliest Ziyech

19-01-2020 16:20
231

Ajax heeft de eerste competitiewedstrijd van 2020 omgezet in drie punten. Sparta-invaller Joël Piroe maakte het in de slotfase nog spannend, maar de Amsterdammers hielden stand: 2-1. Domper was het uitvallen van Hakim Ziyech.

Erik ten Hag liet zondag Ryan Gravenberch (17) en Ryan Babel (33) beginnen. De routinier, die deze winter op huurbasis overkwam van Galatasaray, begon aan de rechterkant. De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was voor Sparta. Na amper vijftig seconden kreeg Ragnar Ache dé kans op een snelle openingstreffer, maar zijn inzet ging net voorlangs.

Na een speldenprikje van Tadic, die de uitstekend keepende Ariel Harush op aangeven van Babel niet wist te verschalken, opende Donny van de Beek de score. De middenvelder kreeg de bal voor zijn voeten, schoot hard binnen en deed daarmee wat Tadic naliet: 1-0.

In de tweede helft viel Hakim Ziyech uit met een onduidelijke blessure en kwam Jurgen Ekkelenkamp als zijn vervanger. Even later werd het 2-0. Gravenberch combineerde met Tadic en Ekkelenkamp en scoorde net als in de laatste wedstrijd van 2019, thuis tegen ADO Den Haag.

Ajax leek in veilige haven, maar niets bleek minder waar. Sparta beet van zich af, had eerst nog pech bij een schot op de paal van Abdou Harroui, maar kwam een kwartier voor tijd tóch dichterbij: Joël Piroe troefde Noussair Mazraoui af en schoot de bal onberispelijk achter Andre Onana: 2-1.

In de slotminuten kwam Ajax goed weg. Eerst voorkwam Lisandro Martínez - via de paal - een doelpunt van Adil Auassar, waarna Joël Veltman een poging van Ache van de lijn haalde. Bovendien stopte Onana een schot van Deroy Duarte. Door de benauwde overwinning vergroot Ajax de voorsprong op nummer twee AZ, dat zaterdag verloor van Willem II, naar zes punten.