EK-watch: De Ligt en De Jong imponeren, 'nieuwe' Oranje-kandidaat dient zich aan

EK-watch: De Ligt en De Jong imponeren, 'nieuwe' Oranje-kandidaat dient zich aan

20-01-2020 11:00 Laatste update: 11:01
49

De bal rolt weer binnen- en buitenland. Richting het EK volgt VoetbalPrimeur de verrichtingen van de Oranje-internationals op de voet. Welke buitenkansjes komen in aanmerking voor een plek in de selectie van Ronald Koeman, en wie kampt er met problemen? Vandaag: de tweede editie van de EK-watch.

De stijgers
Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum hebben weer een perfecte week achter de rug bij Liverpool. Zondag werd aartsrivaal Manchester United met een 2-0 nederlaag naar huis gestuurd - en de twee Nederlanders vertolkten een glansrol: Van Dijk kopte met groot vertoon van macht de openingstreffer binnen, terwijl Wijnaldum veel indruk maakte op het middenveld. Liverpool is nog steeds ongeslagen dit seizoen.

Waar Van Dijk en Wijnaldum niet hoeven te twijfelen aan hun plek in de Oranje-selectie, zal Kenny Tete wél alle zeilen moeten bijzetten in de tweede seizoenshelft. Op dit moment staat de rechtsback er goed op bij Olympique Lyon-trainer Rudi Garcia, met negentig minuten tegen FC Nantes (3-4 zege) als beloning. Ronald Koeman heeft in het verleden meermaals aangegeven dat Tete 'de meest complete rechtsback' van Oranje is. Door blessures en zijn reserverol bij Lyon werd hij de laatste keren echter niet opgeroepen, maar hij dient zich weer aan.

Ook de twee andere rechtsbacks van Oranje deden het goed: PSV-captain Denzel Dumfries tekende in de 92ste minuut voor de gelijkmaker tegen VVV-Venlo, terwijl Veltman één van de uitblinkers aan Ajax-zijde was tegen Sparta. Zoals bekend speelt hij bij de Amsterdammers in het centrum van de verdediging.

In Spanje liet Luuk de Jong zich van zijn beste kant zien. Zijn eerste doelpunt tegen Real Madrid werd afgekeurd vanwege een vermeende overtreding van Nemanja Gudelj, maar spits van Sevilla haalde in de tweede helft alsnog zijn gram door Thibaut Courtois te passeren met een knap schot in de lange hoek. Sevilla verloor uiteindelijk met 2-1 in Bernabéu, maar De Jong werd na afloop in de Spaanse pers vergeleken met de Braziliaanse Ronaldo.

Matthijs de Ligt en Justin Kluivert gaven hun visitekaartje af in Italië. De Ligt begon voor het eerst sinds 7 december weer in de basis bij Juventus en was - volgens Italiaanse media - een 'onpasseerbare muur' tegen Parma (2-1 zege). Dat kon de twintigjarige verdediger wel gebruiken na een lastige periode. Bij AS Roma keerde Justin Kluivert terug van een blessure. Hij bekroonde zijn basisplaats met een assist en een 1-3 zege op Genoa.

De dalers
De Oranje-internationals die een minder goede week beleefden, kwamen in actie in de Eredivisie en Primera División. Myron Boadu en Calvin Stengs kregen met AZ een opdoffer van Willem II. Vooral het optreden van Boadu, die vakkundig uit de wedstrijd werd gespeeld door Jordens Peters, gaf stof tot nadenken. Door de blessures van Memphis Depay en Donyell Malen lijkt de AZ-tiener goede papieren te hebben voor de spitspositie op het EK.

Jasper Cillessen vertrok in de zoektocht naar meer speeltijd afgelopen zomer bij FC Barcelona, maar vindt zichzelf ook bij Valencia terug op de bank. Geluk bij een ongeluk: met Jaume Domenech op doel ging Valencia hard onderuit tegen promovendus Real Mallorca (4-1). Ook de tweede keeper van Oranje heeft het moeilijk. De bij PSV vertrokken Jeroen Zoet kreeg drie goals om de oren bij zijn FC Utrecht-debuut.

De geblesseerden
Van het blessurefront kwam afgelopen weekend meer slecht nieuws. Jetro Willems heeft tijdens Newcastle United - Chelsea zijn voorste kruisband afgescheurd en ligt er zes tot negen maanden uit. Door zijn EK-droom kan een streep. Memphis gaf een hoopgevend teken van leven. De Oranje-vedette traint alweer met de bal, maar heeft nog een lange weg te gaan. Ook over de herstelduur van Donyell Malen valt nog geen zinnig woord te zeggen.